Γλυκό Καμινάδα
Κατηγορία: Γλυκές σφολιάτεςΜερίδες
10
μερίδεςΣυστατικά
500-600 γρ αλευρι
80 γρ βούτυρο λιωμένο
2 αυγά
3 κουταλιές ζάχαρη
250 γρ γάλα χλιαρό
25 γρ μαγιά νωπή ή 1 φακελάκι ξηρή
μια τσιμπιά αλάτι
λίγο σπορέλαιο για άλειμμα
ζάχαρη & κανέλα ανακατεμένα
έναν πλάστη ξύλινο, χωρίς πλαστικά εξαρτήματα
τενεκεδάκια αναψυκτικών ή γυάλινα βάζα
αλουμινόχαρτο
Εκτέλεση
- Διαλύουμε την μαγιά στο γάλα με 1 κουταλιά ζάχαρη.
- Προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και τα αυγά. Ανακατεύουμε πολύ καλά.
- Ρίχνουμε το αλάτι και το λιωμένο βούτυρο
- Προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ένα μαλακό ζυμάρι
- Αφήνουμε το ζυμάρι να φουσκώσεις για 30 λεπτά, περίπου
- Ανοίγουμε σε ένα μεγάλο φύλλο, όχι πολύ λεπτό ούτε πολύ χοντρό.
- Με ένα μαχαίρι ή την ρόδα για πίτσα, κόβουμε λωρίδες.
- Τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο τα τενεκεδάκια και τον πλάστη. ΠΡΟΣΟΧΗ ο πλάστης να μην έχει πλαστικά εξαρτήματα! Επίσης, αν βάλετε βάζα, να τα γεμίσετε με νερό μέχρι τη μέση για να μη σπάσουν
- Τα αλείφουμε με λίγο σπορέλαιο και τα κυλάμε στην κανελοζάχαρη να καλυφθούν ομοιόμορφα
- Τα βάζουμε όρθια σε ένα ταψάκι & τον πλάστη να στηρίζετε στον αέρα απ τις λαβες. Ψήνουμε για 20 λεπτά στους 200, αέρα, και καλό είναι στο δεκάλεπτο να τα γυρίσουμε για να ψηθούν ομοιόμορφα.
- Τα αφήνουμε να σταθούν 2-3 λεπτά, και αφαιρούμε τα τενεκεδάκια με το αλουμινόχαρτο.
Σημειώσεις
- μπορείτε να βάλετε και σπασμένα καρύδια ή φουντούκια στην κανελοζάχαρη
- μπορείτε να τα αλείψετε με σοκολάτα από μέσα
Η συνταγή είναι της Αναστασίας Θεοχαροπούλου από το Αγάπα με αν Dolmas
Αξιολόγησε