Ατομικά Γαλακτομπουρεκάκια
Κατηγορία: ΣιροπιαστάΣυστατικά
- Για το σιρόπι:
800γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
450γρ. νερό
Φλούδα από 1 λεμόνι
75γρ. μέλι
1 ξύλο κανέλα
- Για τη κρέμα:
4 αυγά μεσαία
200γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
500γρ. κρέμα γάλακτος 35%
500γρ. γάλα πλήρες
1 πρέζα αλάτι
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
170γρ. σιμιγδάλι ψιλό
100γρ. βούτυρο
- Για τη σύνθεση:
450γρ. φύλλο κρούστας για γλυκά ή Βυρητού
220γρ. βούτυρο
Εκτέλεση
- Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΑΚΗ
- Για το σιρόπι:
- Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε τη ζάχαρη, το νερό, 1 ξύλο κανέλας, τη φλούδα από το λεμόνι, ανάβουμε τη φωτιά και περιμένουμε 1-2 λεπτά ίσα ίσα να διαλυθεί η ζάχαρη.
Με το που πάρει μια βράση, ανακατεύουμε με το κουτάλι να ελέγξουμε αν έχει διαλυθεί η ζάχαρη. Το μείγμα πρέπει να είναι διαφανές.
Τότε ρίχνουμε το μέλι, αφαιρούμε από τη φωτιά, ανακατεύουμε ελαφρώς και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει το σιρόπι. - Για τη κρέμα:
- Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τα αυγά, τη μισή ζάχαρη και χτυπάμε για 3-4 λεπτά.
Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε την κρέμα, το γάλα και την άλλη μισή ζάχαρη, 1 πρέζα αλάτι, 1 κ.γ. σιρόπι βανίλιας και βάζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να πάρει μία βράση. Όταν πάρει βράση ρίχνουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να πήξει το μείγμα μας για 3-4 λεπτά.
Όταν το σύρμα αφήνει σημάδια στο μείγμα τότε σημαίνει ότι έχει πήξει και είναι έτοιμο.
Αφαιρούμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το σύρμα μέχρι να διαλυθεί τελείως το βούτυρο.
Με μία κουτάλα ή μαρίζ, αφαιρούμε όλο το μείγμα των αυγών και το τοποθετούμε σε ένα μπολ.
Στον ίδιο κάδο του μίξερ, τοποθετούμε την κρέμα και χτυπάμε για 4-5 λεπτά για να κρυώσει καλά το μείγμα.
Ρίχνουμε το μείγμα με τα αυγά στον κάδο του μίξερ και πολύ απαλά ομογενοποιούμε, ανακατεύοντας σιγά-σιγά με μία κουτάλα. - Για τη σύνθεση
- Λιώνουμε το βούτυρο στα μικροκύματα ή σε μία κατσαρόλα.
Βουτυρώνουμε το ταψί. - Κόβουμε το φύλλο σε 3 ίσα μέρη.
- Βουτυρώνουμε ένα φύλλο, τοποθετούμε κρέμα στην άκρη, διπλώνουμε το φύλλο και από τις 2 πλευρές όπως στη παρακάτω φωτογραφία.
- Τυλίγουμε το ρολάκι. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160 βαθμούς για 1-1,5 ώρα
- Βγάζουμε το γαλακτομπούρεκο και ρίχνουμε από πάνω το κρύο σιρόπι που ετοιμάσαμε στην αρχή. Το σιρόπι στο γαλακτομπούρεκο πρέπει να είναι κρύο και το γλυκό καυτό
- Αφήνουμε να κρυώσει και να απορροφήσει όλο το σιρόπι και σερβίρουμε.
Αξιολόγησε