Χριστόψωμο

Χριστόψωμο

Recipe by Demis_bagsΚατηγορία: Γερμανική, Ψωμιά
Προετοιμασία

40

λεπτά
Ψήσιμο

1

hour 

Συστατικά

  • 1300γρ. αλεύρι

  • 500γρ. ζάχαρη

  • 1 ποτήρι νερού ελαιόλαδο

  • 100γρ. μάγια φρέσκια

  • 250γρ. σταφίδες μαύρες

  • 150γρ. σουλτανίνες

  • 1 κ.σ. κανέλα

  • ½ κ.γ. γαρύφαλλο

  • 1 πιάτο βαθύ καρύδια χοντροκομμένα

  • 2 κ.σ. κόλιανδρο σκόνη

  • 2 κ.σ. γλυκάνισο σκόνη

  • Φλούδες από 2 πορτοκάλια ψιλοκομμένες

  • Φλούδες από 2 μανταρίνια ψιλοκομμένες

  • Νερό, όσο χρειαστεί

Εκτέλεση

  • Λιώνουμε τη μάγια σε 1 ποτήρι χλιαρό νερό και λίγη ζάχαρη.
    Την αφήνουμε να φουσκώσει, να ενεργοποιηθεί.
  • Στην συνέχεια προσθέτουμε εναλλάξ το αλεύρι με όσο νερό χρειαστεί να γίνει μια ζύμη σφιχτή σαν του ψωμιού.
  • Το αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος.
  • Όταν φουσκώσει ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε ώστε να ομογενοποιηθούν.
  • Βάζουμε τη ζύμη σε λαδωμένες φόρμες και τα αφήνουμε να φουσκώσουν.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, στις αντιστάσεις, για 1 ώρα περίπου (ανάλογα τον φούρνο).

Σημειώσεις

  • Με τα παραπάνω υλικά βγαίνουν 3 χριστόψωμα στο μέγεθος της φωτογραφίας.