Χριστόψωμο
Κατηγορία: Γερμανική, ΨωμιάΠροετοιμασία
40
λεπτάΨήσιμο
1
hourΣυστατικά
1300γρ. αλεύρι
500γρ. ζάχαρη
1 ποτήρι νερού ελαιόλαδο
100γρ. μάγια φρέσκια
250γρ. σταφίδες μαύρες
150γρ. σουλτανίνες
1 κ.σ. κανέλα
½ κ.γ. γαρύφαλλο
1 πιάτο βαθύ καρύδια χοντροκομμένα
2 κ.σ. κόλιανδρο σκόνη
2 κ.σ. γλυκάνισο σκόνη
Φλούδες από 2 πορτοκάλια ψιλοκομμένες
Φλούδες από 2 μανταρίνια ψιλοκομμένες
Νερό, όσο χρειαστεί
Εκτέλεση
- Λιώνουμε τη μάγια σε 1 ποτήρι χλιαρό νερό και λίγη ζάχαρη.
Την αφήνουμε να φουσκώσει, να ενεργοποιηθεί. - Στην συνέχεια προσθέτουμε εναλλάξ το αλεύρι με όσο νερό χρειαστεί να γίνει μια ζύμη σφιχτή σαν του ψωμιού.
- Το αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος.
- Όταν φουσκώσει ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε ώστε να ομογενοποιηθούν.
- Βάζουμε τη ζύμη σε λαδωμένες φόρμες και τα αφήνουμε να φουσκώσουν.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, στις αντιστάσεις, για 1 ώρα περίπου (ανάλογα τον φούρνο).
Σημειώσεις
- Με τα παραπάνω υλικά βγαίνουν 3 χριστόψωμα στο μέγεθος της φωτογραφίας.
Αξιολόγησε