Λυχναράκια – Κρήτη
Κατηγορία: Διάφορα ΓλυκάΜερίδες
80
κομμάτιαΠροετοιμασία
45
λεπτάΨήσιμο
20
λεπτάΣυστατικά
- Για τη ζύμη:
1 φλιτζάνι βούτυρο (ή μισό βούτυρο + μισό λάδι)
2 φλιτζάνια ζάχαρη
1 φλιτζάνι γάλα
2 αυγά
1 κ.γ. αμμωνία
2½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
3 βανίλιες
1100γρ. αλεύρι γ.ο.χ. (ίσως χρειαστεί και λίγο παραπάνω)
- Για τη γέμιση:
2 κιλά ανθότυρο
1 φλιτζάνι ζάχαρη
3 βανίλιες
- Για την επάλειψη:
Αυγό
Κανέλα
Εκτέλεση
- Για τη γέμιση:
- Σε ένα μπολ βάζουμε το ανθότυρο. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τις βανίλιες και ανακατεύουμε καλά με το χέρι.
- Για τη ζύμη:
- Χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψει, προσθέτουμε το αυγό, το γάλα και τις βανίλιες.
- Σε άλλο μπολ αναμειγνύουμε τα στερεά υλικά και τα προσθέτουμε σταδιακά στο μείγμα. Τα ανακατεύουμε και μετά δουλεύουμε τη ζύμη με τα χέρια (μέχρι να μην κολλάει στα χέρια).
- Το ζυμάρι περνάμε στο 1 της μηχανής. Αν δεν έχουμε μηχανή ανοίγουμε με τον πλάστη λεπτό φύλλο.
- Με μια κούπα με λεπτό χείλος κόβουμε μικρά στρογγυλά φύλλα.
- Mε την βοήθεια ενός κορνέ στο κέντρο του κάθε φύλλου βάζουμε τη γέμιση.
- Τα πιάνουμε στο χέρι και αρχίζουμε να τα τσιμπάμε στις άκρες με δύναμη, να μην ανοίξουν στο ψήσιμο και χάσουν την φόρμα τους. Τα βάζουμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
- Αλείφουμε με χτυπημένο αυγό τη γέμιση και πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα.
- Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 βαθμούς, στον αέρα, για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν βαθύ χρυσό χρώμα.
Αξιολόγησε