Λυχναράκια – Κρήτη

Λυχναράκια – Κρήτη

Recipe by Γεωργια ΔερμιτζακηΚατηγορία: Διάφορα Γλυκά
Μερίδες

80

κομμάτια
Προετοιμασία

45

λεπτά
Ψήσιμο

20

λεπτά

Συστατικά

  • Για τη ζύμη:
  • 1 φλιτζάνι βούτυρο (ή μισό βούτυρο + μισό λάδι)

  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη

  • 1 φλιτζάνι γάλα

  • 2 αυγά

  • 1 κ.γ. αμμωνία

  • 2½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ

  • 3 βανίλιες

  • 1100γρ. αλεύρι γ.ο.χ. (ίσως χρειαστεί και λίγο παραπάνω)

  • Για τη γέμιση:
  • 2 κιλά ανθότυρο

  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη

  • 3 βανίλιες

  • Για την επάλειψη:
  • Αυγό

  • Κανέλα

Εκτέλεση

  • Για τη γέμιση:
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το ανθότυρο. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τις βανίλιες και ανακατεύουμε καλά με το χέρι.
  • Για τη ζύμη:
  • Χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψει, προσθέτουμε το αυγό, το γάλα και τις βανίλιες.
  • Σε άλλο μπολ αναμειγνύουμε τα στερεά υλικά και τα προσθέτουμε σταδιακά στο μείγμα. Τα ανακατεύουμε και μετά δουλεύουμε τη ζύμη με τα χέρια (μέχρι να μην κολλάει στα χέρια).
  • Το ζυμάρι περνάμε στο 1 της μηχανής. Αν δεν έχουμε μηχανή ανοίγουμε με τον πλάστη λεπτό φύλλο.
  • Με μια κούπα με λεπτό χείλος κόβουμε μικρά στρογγυλά φύλλα.
  • Mε την βοήθεια ενός κορνέ στο κέντρο του κάθε φύλλου βάζουμε τη γέμιση.Λυχναράκια - Κρήτη
  • Τα πιάνουμε στο χέρι και αρχίζουμε να τα τσιμπάμε στις άκρες με δύναμη, να μην ανοίξουν στο ψήσιμο και χάσουν την φόρμα τους. Τα βάζουμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
  • Αλείφουμε με χτυπημένο αυγό τη γέμιση και πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα.
  • Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 βαθμούς, στον αέρα, για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν βαθύ χρυσό χρώμα.