Τρούφα (Ιθάκη)
Κατηγορία: Τούρτες – ΠάστεςΠροετοιμασία
1
hourΨήσιμο
40
λεπτάΣυστατικά
- Για το παντεσπάνι:
6 αυγά μεγάλα χωρισμένα
1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 βανίλια
Χυμός από μισό λεμόνι
- Για την κρέμα:
1 ποτήρι κρασιού ζάχαρη
1 ποτήρι κρασιού σιμιγδάλι ψιλό
3 αυγά
7 κ.σ. κακάο
1 λίτρο γάλα
Βανίλια
- Για επάλειψη:
Τρούφα σοκολάτας
Εκτέλεση
- Για το παντεσπάνι:
- Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη καλά, μέχρι να ασπρίσουν. Ρίχνουμε τη βανίλια, το χυμό λεμονιού και χτυπάμε λίγο ακόμη.
- Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
- Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα.
- Αναμειγνύουμε τη μαρέγκα με το μείγμα των κρόκων και το αλεύρι με μια κουτάλα.
- Στρώνουμε στο ταψί διαμέτρου 30εκ. λαδόκολλα, το βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε. Ρίχνουμε το μείγμα.
- Ψήνουμε στους 180 βαθμούς πάνω κάτω αντίσταση, για περίπου 40 λεπτά.
- Για την κρέμα:
- Βάζουμε όλα τα υλικά στην κατσαρόλα, τα ανακατεύουμε με σύρμα χειρός.
- Βάζουμε την κατσαρόλα στην φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει και να γίνει κρέμα.
- Την βάζουμε όπως είναι καυτή στο παντεσπάνι για να τραβήξει.
- Συναρμολόγηση:
- Κόβουμε το παντεσπάνι στα δυο, οριζόντια.
- Βάζουμε το ένα παντεσπάνι σε μια πιατέλα.
- Απλώνουμε τα 2/3 της κρέμας.
- Βάζουμε το άλλο παντεσπάνι από πάνω.
- Με το υπόλοιπο της κρέμας καλύπτουμε ομοιόμορφα το πάνω μέρος και τα πλαϊνά της τούρτας. Δεν πρέπει να κρυώσει η κρέμα γιατί δεν θα κολλάει η τρούφα.
- Πασπαλίζουμε με τρούφα σοκολάτας.
Την έφτιαξα αλλά το παντεσπάνι βγήκε πολύ σκληρό. Σα να ήθελε σιροπιασμα…