Τούρτα Καραμέλα

Τούρτα Καραμέλα

Recipe by Ianthi KritikouΚατηγορία: Τούρτες – Πάστες
Προετοιμασία

45

λεπτά
Ψήσιμο

20

λεπτά

Συστατικά

  • Για το παντεσπάνι:
  • 6 αυγά

  • 6 κ.σ. ζάχαρη

  • 6 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ.

  • 4 κ.σ. κακάο

  • 4 κ.σ. ηλιέλαιο

  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ

  • Λίγο ξύσμα πορτοκαλιού

  • Για το σιρόπι:
  • 250γρ. ζάχαρη

  • 200ml νερό

  • Λίγο χυμό πορτοκάλι

  • Για τη κρέμα:
  • 500ml φυτική σαντιγί

  • ½ κουτί ζαχαρούχο καραμέλα

  • Για το γλάσο σοκολάτας:
  • 200γρ. κουβερτούρα

  • 100ml κρέμα γάλακτος

  • 1 κ.σ. βιτάμ

Εκτέλεση

  • Για το παντεσπάνι:
  • Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τα αυγά με ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, το κακάο και το μπέικιν πάουντερ. Στο τέλος προσθέτουμε το ηλιέλαιο και το ξύσμα πορτοκαλιού.
  • Βάζουμε το μείγμα σε λαδωμένη φόρμα με αποσπώμενη βάση διαμέτρου 25εκ.
  • Ψήνουμε το παντεσπάνι σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, στις αντιστάσεις, για 20 λεπτά περίπου.
  • Για το σιρόπι:
  • Βράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι, σε μια κατσαρόλα και ανακατεύουμε για 8 λεπτά. Περιχύνουμε το σιρόπι στο κρύο παντεσπάνι.
  • Για τη κρέμα:
  • Χτυπάμε στο κάδο του μίξερ την φυτική σαντιγί με το ζαχαρούχο.
  • Απλώνουμε την κρέμα στο παντεσπάνι ομοιόμορφα.
  • Για το γλάσο σοκολάτας:
  • Βάζουμε σε ένα μπολ την κουβερτούρα, την κρέμα γάλακτος και το βιτάμ.
  • Καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και το τοποθετούμε στο φούρνο μικροκυμάτων για 2 λεπτά. Το βγάζουμε και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα λείο γλάσο.
  • Όταν κρυώσει το γλάσο περιχύνουμε πάνω στη κρέμα.

Σημειώσεις

  • Αν θέλουμε διακοσμούμε με το μισό ζαχαρούχο καραμέλα που μας έχει περισσέψει.
Τούρτα Καραμέλα