Γλυκό με Βατόμουρα

Γλυκό με Βατόμουρα

Recipe by Ναταλία ΜουρατίδουΚατηγορία: Πολωνική, Διάφορα Γλυκά
Προετοιμασία

1

hour 
Ψήσιμο

1

hour 

Συστατικά

  • Για τη ζύμη:
  • 2½ ποτήρια αλεύρι

  • 250γρ. βούτυρο

  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

  • 3 κ.σ. ζάχαρη άχνη

  • 5 κρόκοι αυγών

  • Για τη κρέμα:
  • 5 ασπράδια σε θερμοκρασία δωματίου

  • 1 ποτήρι ζάχαρη

  • 80γρ. άνθος αραβοσίτου βανίλια

  • 1 βανίλια

  • ½ ποτήρι ηλιέλαιο

  • Επιπλέον:
  • 500γρ. βατόμουρα για γέμιση (αν είναι κατεψυγμένα δεν τα ξεπαγώνουμε)

  • Λίγη ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα

Εκτέλεση

  • Κόβουμε το βούτυρο σε μικρά κυβάκια. Το ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε. Αν η ζύμη τρίβεται πολύ μπορούμε να προσθέσουμε 1-2 κ.σ. νερό.
  • Μοιράζουμε τη ζύμη σε δυο κομμάτια, 60% και 40%. Τυλίγουμε τα κομμάτια χώρια με μια μεμβράνη και τα βάζουμε στην κατάψυξη. Η ζύμη πρέπει να παγώσει καλά, μπορούμε να την ετοιμάσουμε και από την προηγούμενη ημέρα.
  • Βουτυρώνουμε ένα ταψί περίπου 33χ20εκ. και στρώνουμε λαδόκολλα.
  • Τρίβουμε στο χονδρό τρίφτη το μεγαλύτερο κομμάτι της κατεψυγμένης ζύμης (το 60%), το απλώνουμε στο ταψί και το πατάμε λίγο με το χέρι.
  • Ψήνουμε στο προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς, για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα. Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
  • Όταν η βάση του γλυκού έχει κρυώσει ξεκινάμε να φτιάχνουμε τη κρέμα.
  • Χτυπάμε τα ασπράδια σε μέτρια ταχύτητα να γίνουν μαρέγκα. Συνεχίζουμε σε δυνατή ταχύτητα προσθέτοντας κουταλιά κουταλιά τη ζάχαρη, τη βανίλια και μετά το ανθός αραβοσίτου. Ρίχνουμε το ηλιέλαιο σιγά σιγά και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί.
  • Απλώνουμε τη κρέμα στο ταψί.
  • Πάνω στη κρέμα βάζουμε τα βατόμουρα, με τις τρυπούλες προς τα πάνω.
  • Τρίβουμε από πάνω το άλλο κομμάτι της κατεψυγμένης ζύμης (το 40%).
  • Ψήνουμε στους 190 βαθμούς, για περίπου 40 λεπτά.
  • Όταν κρυώσει το πασπαλίζουμε με την ζάχαρη άχνη.