Φοινικωτά Κύπρου
Κατηγορία: Χριστουγεννιάτικες Συνταγές, Διάφορα ΓλυκάΠροετοιμασία
1
hourΨήσιμο
30
λεπτάΣυστατικά
- Για τη γέμιση:
3 κ.σ. βούτυρο
500γρ. χουρμάδες
4-5 κ.σ. ζάχαρη
¼ κ.γ. κανέλα
¼ κ.γ. γαρύφαλλο
2 κ.σ. ροδόνερο
1 φλιτζάνι αμύγδαλα αλεσμένα
- Για τη ζύμη:
1 φλιτζάνι βούτυρο αγελαδινό
1 φλιτζάνι σπορέλαιο
1 κουτί γάλα Νουνού συμπυκνωμένο
3 κ.σ. ζάχαρη άχνη
3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
4 ¼ φλιτζάνια αλεύρι
- Για την επικάλυψη:
Άχνη ζάχαρη
Εκτέλεση
- Για τη γέμιση:
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο, τους ψιλοκομμένους χουρμάδες, την ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο και τα βράζουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να μαλακώσει και να ενωθεί το μείγμα.
- Προσθέτουμε το ροδόνερο, τα αλεσμένα αμύγδαλα και τα ανακατεύουμε. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
- Για τη ζύμη:
- Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο, το σπορέλαιο και τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν μια αφράτη κρέμα. Προσθέτουμε το γάλα και συνεχίζουμε το χτύπημα.
- Κατεβάζουμε την ταχύτητα του μίξερ στην πιο χαμηλή σκάλα και προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Η ζύμη πρέπει να είναι τόσο αφράτη που θα νομίζουμε ότι θέλει και άλλο αλεύρι.
- Για την τελική μορφή του γλυκού:
- Όταν κρυώσει το μείγμα της γέμισης, πλάθουμε πολύ μικρά μπαλάκια.
- Παίρνουμε λίγη ζύμη, ανοίγουμε με την παλάμη σαν πιτούλα, βάζουμε λίγο γέμιση και το κλείνουμε σε μπαλάκι.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνου, στους 180 βαθμούς, για 25-30 λεπτά, ανάλογα τον φούρνο.
- Όταν κρυώσουν τα πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
Αξιολόγησε