Φοινικωτά Κύπρου

Φοινικωτά Κύπρου

Recipe by Anna EvaΚατηγορία: Χριστουγεννιάτικες Συνταγές, Διάφορα Γλυκά
Προετοιμασία

1

hour 
Ψήσιμο

30

λεπτά

Συστατικά

  • Για τη γέμιση:
  • 3 κ.σ. βούτυρο

  • 500γρ. χουρμάδες

  • 4-5 κ.σ. ζάχαρη

  • ¼ κ.γ. κανέλα

  • ¼ κ.γ. γαρύφαλλο

  • 2 κ.σ. ροδόνερο

  • 1 φλιτζάνι αμύγδαλα αλεσμένα

  • Για τη ζύμη:
  • 1 φλιτζάνι βούτυρο αγελαδινό

  • 1 φλιτζάνι σπορέλαιο

  • 1 κουτί γάλα Νουνού συμπυκνωμένο

  • 3 κ.σ. ζάχαρη άχνη

  • 3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

  • 4 ¼ φλιτζάνια αλεύρι

  • Για την επικάλυψη:
  • Άχνη ζάχαρη

Εκτέλεση

  • Για τη γέμιση:
  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο, τους ψιλοκομμένους χουρμάδες, την ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο και τα βράζουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να μαλακώσει και να ενωθεί το μείγμα.
  • Προσθέτουμε το ροδόνερο, τα αλεσμένα αμύγδαλα και τα ανακατεύουμε. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
  • Για τη ζύμη:
  • Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο, το σπορέλαιο και τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν μια αφράτη κρέμα. Προσθέτουμε το γάλα και συνεχίζουμε το χτύπημα.
  • Κατεβάζουμε την ταχύτητα του μίξερ στην πιο χαμηλή σκάλα και προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Η ζύμη πρέπει να είναι τόσο αφράτη που θα νομίζουμε ότι θέλει και άλλο αλεύρι.
  • Για την τελική μορφή του γλυκού:
  • Όταν κρυώσει το μείγμα της γέμισης, πλάθουμε πολύ μικρά μπαλάκια.Φοινικωτά της Κύπρου
  • Παίρνουμε λίγη ζύμη, ανοίγουμε με την παλάμη σαν πιτούλα, βάζουμε λίγο γέμιση και το κλείνουμε σε μπαλάκι.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνου, στους 180 βαθμούς, για 25-30 λεπτά, ανάλογα τον φούρνο.
  • Όταν κρυώσουν τα πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.