Semlor – Σουηδικά

Semlor – Σουηδικά

Recipe by Alexandra PavlidouΚατηγορία: Διάφορα Γλυκά
Μερίδες

12

κομμάτια
Προετοιμασία

30

λεπτά
Ψήσιμο

15

λεπτά
Αναμονή

2

ώρες

Συστατικά

  • Για τη ζύμη:
  • 24γρ. φρέσκια μαγιά

  • 80γρ. βούτυρο

  • 250ml γάλα

  • 40γρ. ζάχαρη

  • 1 αυγό

  • Λίγο αλάτι

  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

  • 1 κ.γ. κάρδαμο

  • 400-500γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

  • Για την επάλειψη:
  • 1 αυγό

  • Λίγο γάλα

  • Για την γέμιση:
  • 200γρ. αμυγδαλόπαστα

  • Λίγο γάλα

  • Ψίχα από την ψημένη ζύμη

  • Για τη διακόσμηση:
  • 400γρ. σαντιγί

  • Άχνη ζάχαρη

Εκτέλεση

  • Για τη ζύμη:
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το χλιαρό γάλα, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε την μαγιά και ανακατεύουμε να διαλυθεί.
  • Βάζουμε το αυγό και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Προσθέτουμε το κάρδαμο, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και έπειτα σιγά σιγά το αλεύρι.
  • Δημιουργούμε μια ζύμη που κολλάει στα χέρια και προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο σιγά σιγά. Συνεχίζουμε να ζυμώνουμε ώσπου να έχουμε μια απαλή ζύμη.
  • Την αφήνουμε για 1 ώρα σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε 12 μπαλάκια και τα αφήνουμε πάλι να φουσκώσουν.
  • Χτυπάμε ένα αυγό με λίγο γάλα και αλείφουμε τη ζύμη.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, στις αντιστάσεις, για 10 -15 λεπτά περίπου.
  • Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο, τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα για 15 λεπτά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  • Για την συναρμολόγηση:
  • Κόβουμε τα καπάκια από τα ψωμάκια και αδειάζουμε την ψίχα, ώστε να δημιουργηθεί μια φωλιά για την γέμιση.
  • Ανακατεύουμε την ψίχα μαζί με την αμυγδαλόπαστα και λίγο γάλα.
  • Γεμίζουμε τις φωλιές με την κρέμα αμυγδαλόπαστας και γαρνίρουμε με σαντιγί.
  • Προσθέτουμε το καπάκι και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.