Semlor – Σουηδικά
Κατηγορία: Διάφορα ΓλυκάΜερίδες
12
κομμάτιαΠροετοιμασία
30
λεπτάΨήσιμο
15
λεπτάΑναμονή
2
ώρεςΣυστατικά
- Για τη ζύμη:
24γρ. φρέσκια μαγιά
80γρ. βούτυρο
250ml γάλα
40γρ. ζάχαρη
1 αυγό
Λίγο αλάτι
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. κάρδαμο
400-500γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- Για την επάλειψη:
1 αυγό
Λίγο γάλα
- Για την γέμιση:
200γρ. αμυγδαλόπαστα
Λίγο γάλα
Ψίχα από την ψημένη ζύμη
- Για τη διακόσμηση:
400γρ. σαντιγί
Άχνη ζάχαρη
Εκτέλεση
- Για τη ζύμη:
- Σε ένα μπολ βάζουμε το χλιαρό γάλα, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε την μαγιά και ανακατεύουμε να διαλυθεί.
- Βάζουμε το αυγό και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Προσθέτουμε το κάρδαμο, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και έπειτα σιγά σιγά το αλεύρι.
- Δημιουργούμε μια ζύμη που κολλάει στα χέρια και προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο σιγά σιγά. Συνεχίζουμε να ζυμώνουμε ώσπου να έχουμε μια απαλή ζύμη.
- Την αφήνουμε για 1 ώρα σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 12 μπαλάκια και τα αφήνουμε πάλι να φουσκώσουν.
- Χτυπάμε ένα αυγό με λίγο γάλα και αλείφουμε τη ζύμη.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, στις αντιστάσεις, για 10 -15 λεπτά περίπου.
- Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο, τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα για 15 λεπτά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
- Για την συναρμολόγηση:
- Κόβουμε τα καπάκια από τα ψωμάκια και αδειάζουμε την ψίχα, ώστε να δημιουργηθεί μια φωλιά για την γέμιση.
- Ανακατεύουμε την ψίχα μαζί με την αμυγδαλόπαστα και λίγο γάλα.
- Γεμίζουμε τις φωλιές με την κρέμα αμυγδαλόπαστας και γαρνίρουμε με σαντιγί.
- Προσθέτουμε το καπάκι και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
Αξιολόγησε