Αφράτα Πεινιρλί

Αφράτα Πεινιρλί

Recipe by Kiriaki Kiki Fotarelli No44Κατηγορία: Πίτσες – Πεινιρλί
Μερίδες

10

μερίδες
Προετοιμασία

1

hour 
Μαγείρεμα

30

λεπτά

  • Για την ζύμη:
  • 200ml χλιαρό γάλα

  • 200ml σπορέλαιο

  • 2 φακελάκια ξηρή μαγιά

  • 1 αυγό

  • 2 κουταλιές σούπας ζάχαρη

  • 1 κουταλάκι σούπας αλάτι

  • 600ml νερό

  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου ενάμισι κιλό)

  • Για το άλειμμα των πεινιρλί χρειαζόμαστε τον κρόκο ενός αυγού αραιωμένο με λίγο γάλα.

  • Για την γέμιση:
  • Ζαμπόν

  • Μπέικον

  • Μανιτάρια

  • Σάλτσα ντομάτας

  • Τριμμένο τυρί

  • Ψιλοκομμένη πιπεριά

Εκτέλεση

  • Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί προσθέτοντας στο τέλος λίγο λίγο το αλεύρι.
  • Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια.
  • Σκεπάζω την ζύμη και την αφήνω σε ζεστό μέρος να φουσκώσει, περίπου μιάμιση ώρα.
  • Έπειτα παίρνουμε μπαλάκια ζύμης, τα ανοίγουμε σε οβάλ σχήμα με το χέρι βάζουμε στην μέση της ζύμης σάλτσα και την απλώνουμε να πάει παντού (εγώ ρίχνω και λίγο μείγμα ανάμεικτων μπαχαρικών).
  • Ρίχνουμε λίγο τριμμένο τυρί, από πάνω βάζουμε το ζαμπόν ή το μπέικον, προσθέτουμε τα μανιτάρια και τέλος ρίχνουμε από πάνω μπόλικο τριμμένο τυρί.Αφράτα Πεινιρλί
  • Κλείνουμε σε σχήμα βαρκούλας, προσέχοντας να κλείσουμε καλά τις δύο άκρες γυρίζοντας προς τα μέσα και από κάτω από το πεινιρλί, για να μην ξεχειλίσει η γέμιση στο ψήσιμο.Αφράτα Πεινιρλί
  • Αφού πλάσουμε τα πεινιρλί τα αφήνουμε ακόμα 15 λεπτά στην λαμαρίνα να φουσκώσουν.
  • Τα αλείφουμε με κρόκο αυγού αραιωμένο με λίγο γάλα.
  • Ψήνουμε στους 170 βαθμούς αντιστάσεις μέχρι να ροδίσουν περίπου μισή ώρα προσέχοντας τα τελευταία λεπτά ψησίματος γιατί ο χρόνος μπορεί να διαφέρει αναλόγως τον φούρνο.Αφράτα Πεινιρλί

Σημειώσεις

  • Η ζύμη αυτή δίνει πολλά τεμάχια πεινιρλί. Εγώ έφτιαξα επτά πολύ μεγάλα και έντεκα κανονικά. Για τα μεγάλα έπαιρνα κάθε φορά ζύμη των 180 με 200γρ.,για τα κανονικά έπαιρνα ποσότητα ζύμης των 130γρ. Δεν τα έψησα όλα, κάποια τα έβαλα στην κατάψυξη αφού τα άφησα να φουσκώσουν πρώτα. Τα ψήνουμε κατευθείαν μόλις τα βγάλουμε από το ψυγείο δεν χρειάζεται να τα ξεπαγώσουμε.