Άρτος

Άρτος

Recipe by Maria TsirmpaΚατηγορία: Νηστίσιμα, Ψωμιά
Προετοιμασία

30

λεπτά
Ψήσιμο

1

hour 
Φούσκωμα

90

λεπτά

Συστατικά

  • Για τη ζύμη:
  • 1 κιλό αλεύρι για τσουρέκι

  • 200γρ. ζάχαρη

  • 3 φακελάκια ξερή μαγιά

  • 250ml φρέσκο γάλα (εάν θέλουμε να κάνουμε τον άρτο νηστήσιμο βάζουμε ή 250ml χυμό πορτοκάλι ή 250ml νερό)

  • 250ml νερό

  • 60ml αραβοσιτέλαιο

  • 1 κ.γ. αλάτι

  • 2 κ.σ. γλυκάνισο

  • Ξύσμα από 1 πορτοκαλί

  • 1 φλιτζάνι καφέ νερό

  • Για πασπάλισμα:
  • Μέλι

  • Άχνη ζάχαρη

Εκτέλεση

  • Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, το νερό, το αραβοσιτέλαιο, την ζάχαρη, το γλυκάνισο, το ξύσμα πορτοκαλιού, το αλάτι και τα ζεσταίνουμε ελαφρώς.
  • Βάζουμε στην κουζινομηχανή το κοσκινισμένο αλεύρι και την μαγιά.
  • Προσθέτουμε στο αλεύρι τα υπόλοιπα υλικά που έχουμε στην κατσαρόλα και ζυμώνουμε περίπου 10 λεπτά.
  • Παίρνουμε ένα φλιτζάνι του καφέ νερό και το προσθέτουμε στην ζύμη. Μετά από 2 λεπτά, που θα έχει πιει το νερό, η ζύμη είναι έτοιμη.
  • Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μπολ και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Βάζουμε την ζύμη σε ταψί διαμέτρου 28εκ. και την ανοίγουμε. Την αφήνουμε να φουσκώσει και την αλείφουμε με γάλα.
  • Ψήνουμε στους 160 βαθμούς στον αέρα, για 1 ώρα περίπου, αναλόγως τον φούρνο.
  • Όταν ψηθεί και κρυώσει ο άρτος, τον περνάμε με μέλι και από πάνω ρίχνουμε την άχνη ζάχαρη. Για να κολλήσει και να φαίνεται η ζάχαρη ομοιόμορφα την πατάμε με αντικολλητικό χαρτί.