Άρτος
Κατηγορία: Νηστίσιμα, ΨωμιάΠροετοιμασία
30
λεπτάΨήσιμο
1
hourΦούσκωμα
90
λεπτάΣυστατικά
- Για τη ζύμη:
1 κιλό αλεύρι για τσουρέκι
200γρ. ζάχαρη
3 φακελάκια ξερή μαγιά
250ml φρέσκο γάλα (εάν θέλουμε να κάνουμε τον άρτο νηστήσιμο βάζουμε ή 250ml χυμό πορτοκάλι ή 250ml νερό)
250ml νερό
60ml αραβοσιτέλαιο
1 κ.γ. αλάτι
2 κ.σ. γλυκάνισο
Ξύσμα από 1 πορτοκαλί
1 φλιτζάνι καφέ νερό
- Για πασπάλισμα:
Μέλι
Άχνη ζάχαρη
Εκτέλεση
- Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, το νερό, το αραβοσιτέλαιο, την ζάχαρη, το γλυκάνισο, το ξύσμα πορτοκαλιού, το αλάτι και τα ζεσταίνουμε ελαφρώς.
- Βάζουμε στην κουζινομηχανή το κοσκινισμένο αλεύρι και την μαγιά.
- Προσθέτουμε στο αλεύρι τα υπόλοιπα υλικά που έχουμε στην κατσαρόλα και ζυμώνουμε περίπου 10 λεπτά.
- Παίρνουμε ένα φλιτζάνι του καφέ νερό και το προσθέτουμε στην ζύμη. Μετά από 2 λεπτά, που θα έχει πιει το νερό, η ζύμη είναι έτοιμη.
- Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μπολ και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Βάζουμε την ζύμη σε ταψί διαμέτρου 28εκ. και την ανοίγουμε. Την αφήνουμε να φουσκώσει και την αλείφουμε με γάλα.
- Ψήνουμε στους 160 βαθμούς στον αέρα, για 1 ώρα περίπου, αναλόγως τον φούρνο.
- Όταν ψηθεί και κρυώσει ο άρτος, τον περνάμε με μέλι και από πάνω ρίχνουμε την άχνη ζάχαρη. Για να κολλήσει και να φαίνεται η ζάχαρη ομοιόμορφα την πατάμε με αντικολλητικό χαρτί.
Αξιολόγησε