Δίπλες Καλαμάτας

Δίπλες Καλαμάτας

Recipe by Ιωάννα ΚαβαγιάδαΚατηγορία: Σιροπιαστά
Μερίδες

100

κομμάτια
Προετοιμασία

30

λεπτά

Συστατικά

  • Για τη ζύμη:
  • 10 αυγά χωρισμένα

  • 1-2 κ.σ. ζάχαρη

  • Λίγο αλάτι

  • 1 ποτήρι του κρασιού ούζο

  • 1 ποτήρι του κρασιού κονιάκ ή κρασί

  • 5 βανίλιες

  • 1 κ.γ. σόδα

  • Χυμό από ½ λεμόνι

  • Αλεύρι γ.ο.χ. όσο πάρει (παραπάνω από κιλό)

  • Για το σιρόπι:
  • 1 κιλό ζάχαρη

  • 7 κούπες νερό

  • Μια φλούδα λεμονιού

  • 1 κιλό μέλι

  • Για το τηγάνισμα:
  • Καλαμποκέλαιο

  • Για το πασπάλισμα:
  • Αλεσμένο καρύδι

  • Κανέλα

Εκτέλεση

  • Για τις δίπλες:
  • Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και την αφήνουμε στην άκρη.
  • Σε μια λεκάνη βάζουμε τους κρόκους αυγών, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της ζύμης, πλην το αλεύρι και τα ανακατεύουμε.
  • Στην συνέχεια βάζουμε λίγο αλεύρι και λίγο μαρέγκα, ζυμώνουμε. Προσθέτουμε σταδιακά από λίγο αλεύρι και λίγο μαρέγκα, μέχρι στο τέλος θα έχουμε μια σφιχτή, λεία και εύπλαστη ζύμη (αν κολλάει λίγο βάζουμε λαδί στα χέρια).
  • Την πλάθουμε σε μέγεθος μπαγκέτας και την χωρίζουμε σε ίσες μπαλίτσες.
  • Με την βοήθεια της μηχανής ζυμαρικών περνάμε τις μπαλίτσες με λίγο αλεύρι πρώτα από την ρύθμιση 1, μετά την ίδια μπαλίτσα από το 3, το 5, και τέλος το 6 (σε περίπτωση που δεν έχουμε τη μηχανή ζυμαρικών, ανοίγουμε την κάθε μπαλίτσα με τον πλάστη σε ορθογώνιο περίπου σχήμα και κόβουμε σε μακρόστενες λωρίδες).
  • Κόβουμε το ζυμάρι στο μέγεθος παλάμης και αν δεν τηγανίζουμε εκείνη την στιγμή, τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα.
  • Ζεσταίνουμε καλά το λάδι και ρίχνουμε το ζυμάρι, το γυρνάμε αμέσως και πριν ψηθεί, με δυο πιρούνια το ρολάρουμε.
  • Τοποθετούμε όρθιες τις δίπλες σε σουρωτήρι να στραγγίξουν και να κρυώσουν.
  • Για το μέλωμα:
  • Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, τη φλούδα του λεμονιού και το μέλι. Αφήνουμε να πάρει μια βράση, ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και το μέλι.
  • Το σιρόπι θα πρέπει να είναι χλιαρό για να τις μελώσουμε.
  • Τις τοποθετούμε σε σουρωτήρι και έπειτα σε πιατέλα.
  • Πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι και λίγη κανέλα. Ρίχνουμε από πάνω και λίγο έξτρα μελί.
Δίπλες Καλαμάτας