Παραδοσιακός Μπακλαβάς
Κατηγορία: ΣιροπιαστάΠροετοιμασία
40
λεπτάΨήσιμο
1
hour40
λεπτάΣυστατικά
2 συσκευασίες φύλλο κρούστας
1 ποτήρι ελαιόλαδο και 1 ποτήρι καλό βούτυρο για το άλειμμα των φύλλων
- Για τη γέμιση:
1½ κιλό καθαρισμένα αμύγδαλα και ψιλοκομμένα στο μπλέντερ
3 κ.γ. μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο
1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
1 φλιτζάνι του τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
- Για το σιρόπι:
1½ κιλό ζάχαρη
7 ποτήρια νερό
Χυμός από 1 λεμόνι
1 ξυλάκι κανέλα
Λίγα γαρύφαλλα
3 κ.σ. μέλι
1 κλωνάρι αρμπαρόριζα
Εκτέλεση
- Για το σιρόπι:
- Βράζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το λεμόνι, την κανέλα και τα γαρύφαλλα για 30 λεπτά. Στο τέλος του βρασμού ρίχνουμε το μέλι και την αρμπαρόριζα.
- Για τη γέμιση:
- Ανακατεύουμε τα αμύγδαλα, τη ζάχαρη, το σιμιγδάλι και το μοσχοκάρυδο.
- Για το στήσιμο του μπακλαβά:
- Στρώνουμε 4 φύλλα καλά βουτυρωμένα στο ταψί ρίχνουμε λίγη από τη γέμιση μέχρι να καλύψει το φύλλο.
- Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρωμένα εναλλάξ με τη γέμιση.
- Στο τέλος βάζουμε 4 φύλλα, βουτυρώνουμε καλά και κόβουμε το μπακλαβά στο μέγεθος που θέλουμε.
- Ψήνουμε στους 160 βαθμούς, για περίπου μιάμιση ώρα, ώστε να ψηθούν καλά τα μέσα φύλλα.
- Όταν ροδίσει καλά βγάζουμε το γλυκό και ρίχνουμε το μισό σιρόπι.
- Ξαναβάζουμε στο φούρνο για αλλά δέκα λεπτά.
- Βγάζουμε τον μπακλαβά και ρίχνουμε το υπόλοιπο σιρόπι.

Αξιολόγησε