Παραδοσιακός Μπακλαβάς

Παραδοσιακός Μπακλαβάς

Recipe by Τάνια Βωβου ΑγγελοπουλουΚατηγορία: Σιροπιαστά
Προετοιμασία

40

λεπτά
Ψήσιμο

1

hour 

40

λεπτά

Συστατικά

  • 2 συσκευασίες φύλλο κρούστας

  • 1 ποτήρι ελαιόλαδο και 1 ποτήρι καλό βούτυρο για το άλειμμα των φύλλων

  • Για τη γέμιση:
  • 1½ κιλό καθαρισμένα αμύγδαλα και ψιλοκομμένα στο μπλέντερ

  • 3 κ.γ. μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο

  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη

  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό

  • Για το σιρόπι:
  • 1½ κιλό ζάχαρη

  • 7 ποτήρια νερό

  • Χυμός από 1 λεμόνι

  • 1 ξυλάκι κανέλα

  • Λίγα γαρύφαλλα

  • 3 κ.σ. μέλι

  • 1 κλωνάρι αρμπαρόριζα

Εκτέλεση

  • Για το σιρόπι:
  • Βράζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το λεμόνι, την κανέλα και τα γαρύφαλλα για 30 λεπτά. Στο τέλος του βρασμού ρίχνουμε το μέλι και την αρμπαρόριζα.
  • Για τη γέμιση:
  • Ανακατεύουμε τα αμύγδαλα, τη ζάχαρη, το σιμιγδάλι και το μοσχοκάρυδο.
  • Για το στήσιμο του μπακλαβά:
  • Στρώνουμε 4 φύλλα καλά βουτυρωμένα στο ταψί ρίχνουμε λίγη από τη γέμιση μέχρι να καλύψει το φύλλο.
  • Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρωμένα εναλλάξ με τη γέμιση.
  • Στο τέλος βάζουμε 4 φύλλα, βουτυρώνουμε καλά και κόβουμε το μπακλαβά στο μέγεθος που θέλουμε.
  • Ψήνουμε στους 160 βαθμούς, για περίπου μιάμιση ώρα, ώστε να ψηθούν καλά τα μέσα φύλλα.
  • Όταν ροδίσει καλά βγάζουμε το γλυκό και ρίχνουμε το μισό σιρόπι.
  • Ξαναβάζουμε στο φούρνο για αλλά δέκα λεπτά.
  • Βγάζουμε τον μπακλαβά και ρίχνουμε το υπόλοιπο σιρόπι.
Παραδοσιακός Μπακλαβάς