Γαλακτομπούρεκο με Χειροποίητο Φύλλο

Γαλακτομπούρεκο με Χειροποίητο Φύλλο

Recipe by Margarita KariwtouΚατηγορία: Σιροπιαστά
Προετοιμασία

1

hour 
Ψήσιμο

50

λεπτά
Αναμονή

30

λεπτά

Συστατικά

  • Για το φύλλο:
  • 600γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

  • 3 κ.σ. σπορέλαιο ή ελαιόλαδο

  • 1 κ.σ. ξύδι λευκό

  • 1 πρέζα αλάτι

  • 300 -310γρ. περίπου νερό χλιαρό

  • Για το σιρόπι:
  • 375γρ. ζάχαρη

  • 375γρ. νερό

  • Μισό λεμόνι

  • 1 κ.γ. μέλι

  • 1 ξύλο κανέλας

  • Για την κρέμα:
  • 4 κρόκους αυγών

  • 160-200γρ. ζάχαρη

  • 1 λίτρο γάλα πλήρες (ή μισό-μισό με κρέμα γάλακτος 30%)

  • Ξύσμα από 1 λεμόνι

  • 125γρ. κορν φλάουρ

  • Για το άλειμμα των φύλλων:
  • 100-125γρ. βούτυρο λιωμένο

Εκτέλεση

  • Για το φύλλο:
  • Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε τα υλικά μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη, να μην κολλάει στα χέρια.
  • Αφήνουμε τη ζύμη μισή ώρα να ξεκουραστεί.
  • Κόβουμε 10 μπαλάκια. Ανοίγουμε 10 φύλλα, όσο πιο λεπτά μπορούμε, πασπαλίζοντας τα με νισεστέ (όχι αλεύρι), με λεπτό πλάστη. Τα φύλλα πρέπει είναι για ταψί 26-28 εκ.
    Για μεγαλύτερο ταψί αυξάνουμε τα υλικά ανάλογα ή μειώνουμε τον αριθμό των φύλλων.
  • Για το σιρόπι:
  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, το λεμόνι, την κανέλα και βράζουμε για 7-8 λεπτά.
  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε.
  • Αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει.
  • Για την κρέμα:
  • Ζεσταίνουμε τα ¾ του γάλακτος μέχρι να γίνει χλιαρό.
  • Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τους κρόκους, τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ και το υπόλοιπο κρύο γάλα. Χτυπάμε για 3-4 λεπτά.
  • Προσθέτουμε το χλιαρό γάλα και βάζουμε όλο το μείγμα στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και βάζουμε σε μέτρια φωτιά να πήξει ελαφρώς, ανακατεύοντας με σύρμα.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
  • Για το στήσιμο του γλυκού:
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς, στις αντιστάσεις.
  • Λιώνουμε το βούτυρο στα μικροκύματα ή σε μία κατσαρόλα.
  • Ανοίγουμε το φύλλο και με το πινέλο μας βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί 26εκ.
  • Βάζουμε το πρώτο φύλλο μέσα και ραντίζουμε με μπόλικο βούτυρο, δεν το ακουμπάμε στα φύλλα.
  • Επαναλαμβάνουμε τη ίδια διαδικασία για τα υπόλοιπα 4 φύλλα.
    Πιέζουμε ελαφρώς τα φύλλα, όχι πολύ.
  • Ρίχνουμε μέσα τη γέμιση, την απλώνουμε και γυρνάμε τα φύλλα πάνω στην κρέμα.
  • Ραντίζουμε με βούτυρο και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα την ίδια διαδικασία με πριν. Δεν ξεχνάμε να ραντίζουμε με βούτυρο τα φύλλα.
  • Τοποθετούμε το τελευταίο φύλλο προσεκτικά από πάνω, κλείνουμε τις άκρες, πιέζουμε με το πινέλο μας τις άκρες προς τα μέσα και κάτω, το αλείφουμε καλά με βούτυρο.
  • Χαράζουμε το γαλακτομπούρεκο σε 10-12 κομμάτια, όχι μέχρι κάτω και στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα όλο το βούτυρο.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις, για 45-50 λεπτά.
  • Βγάζουμε το γαλακτομπούρεκο και ρίχνουμε το κρύο σιρόπι.
  • Αφήνουμε να κρυώσει και να απορροφήσει το σιρόπι.
Γαλακτομπούρεκο με Χειροποίητο Φύλλο