Γαλακτομπούρεκο με Χειροποίητο Φύλλο
Κατηγορία: ΣιροπιαστάΠροετοιμασία
1
hourΨήσιμο
50
λεπτάΑναμονή
30
λεπτάΣυστατικά
- Για το φύλλο:
600γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
3 κ.σ. σπορέλαιο ή ελαιόλαδο
1 κ.σ. ξύδι λευκό
1 πρέζα αλάτι
300 -310γρ. περίπου νερό χλιαρό
- Για το σιρόπι:
375γρ. ζάχαρη
375γρ. νερό
Μισό λεμόνι
1 κ.γ. μέλι
1 ξύλο κανέλας
- Για την κρέμα:
4 κρόκους αυγών
160-200γρ. ζάχαρη
1 λίτρο γάλα πλήρες (ή μισό-μισό με κρέμα γάλακτος 30%)
Ξύσμα από 1 λεμόνι
125γρ. κορν φλάουρ
- Για το άλειμμα των φύλλων:
100-125γρ. βούτυρο λιωμένο
Εκτέλεση
- Για το φύλλο:
- Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε τα υλικά μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη, να μην κολλάει στα χέρια.
- Αφήνουμε τη ζύμη μισή ώρα να ξεκουραστεί.
- Κόβουμε 10 μπαλάκια. Ανοίγουμε 10 φύλλα, όσο πιο λεπτά μπορούμε, πασπαλίζοντας τα με νισεστέ (όχι αλεύρι), με λεπτό πλάστη. Τα φύλλα πρέπει είναι για ταψί 26-28 εκ.
Για μεγαλύτερο ταψί αυξάνουμε τα υλικά ανάλογα ή μειώνουμε τον αριθμό των φύλλων. - Για το σιρόπι:
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, το λεμόνι, την κανέλα και βράζουμε για 7-8 λεπτά.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε.
- Αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει.
- Για την κρέμα:
- Ζεσταίνουμε τα ¾ του γάλακτος μέχρι να γίνει χλιαρό.
- Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τους κρόκους, τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ και το υπόλοιπο κρύο γάλα. Χτυπάμε για 3-4 λεπτά.
- Προσθέτουμε το χλιαρό γάλα και βάζουμε όλο το μείγμα στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και βάζουμε σε μέτρια φωτιά να πήξει ελαφρώς, ανακατεύοντας με σύρμα.
- Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
- Για το στήσιμο του γλυκού:
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς, στις αντιστάσεις.
- Λιώνουμε το βούτυρο στα μικροκύματα ή σε μία κατσαρόλα.
- Ανοίγουμε το φύλλο και με το πινέλο μας βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί 26εκ.
- Βάζουμε το πρώτο φύλλο μέσα και ραντίζουμε με μπόλικο βούτυρο, δεν το ακουμπάμε στα φύλλα.
- Επαναλαμβάνουμε τη ίδια διαδικασία για τα υπόλοιπα 4 φύλλα.
Πιέζουμε ελαφρώς τα φύλλα, όχι πολύ. - Ρίχνουμε μέσα τη γέμιση, την απλώνουμε και γυρνάμε τα φύλλα πάνω στην κρέμα.
- Ραντίζουμε με βούτυρο και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα την ίδια διαδικασία με πριν. Δεν ξεχνάμε να ραντίζουμε με βούτυρο τα φύλλα.
- Τοποθετούμε το τελευταίο φύλλο προσεκτικά από πάνω, κλείνουμε τις άκρες, πιέζουμε με το πινέλο μας τις άκρες προς τα μέσα και κάτω, το αλείφουμε καλά με βούτυρο.
- Χαράζουμε το γαλακτομπούρεκο σε 10-12 κομμάτια, όχι μέχρι κάτω και στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα όλο το βούτυρο.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις, για 45-50 λεπτά.
- Βγάζουμε το γαλακτομπούρεκο και ρίχνουμε το κρύο σιρόπι.
- Αφήνουμε να κρυώσει και να απορροφήσει το σιρόπι.

Αξιολόγησε