Μπαμπάς
Κατηγορία: ΣιροπιαστάΠροετοιμασία
20
λεπτάΨήσιμο
30
λεπτάΦούσκωμα
120
λεπτάΣυστατικά
- Για τον μπαμπά:
½ φλιτζάνι χλιαρό γάλα
15γρ. νωπή μαγιά
2 κ.γ. ζάχαρη
1 κ.γ. αλάτι
2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
1 κρόκο
250γρ. αλεύρι σκληρό
80γρ. βούτυρο λιωμένο
- Για το σιρόπι:
350γρ. ζάχαρη
500γρ. νερό
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
¾ φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ ή ρούμι
- Για τον στολισμό:
Σαντιγί
Εκτέλεση
- Για το σιρόπι:
- Ετοιμάζουμε το σιρόπι όσο ο μπαμπάς είναι στο φούρνο, για να μπει ζεστό στον ζεστό μπαμπά. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, το χυμό του λεμονιού και το κονιάκ (ή ρούμι). Το αφήνουμε να βράσει για 3 λεπτά.
- Για τον μπαμπά:
- Σε χλιαρό γάλα διαλύουμε τη μαγιά.
- Στην συνέχεια ρίχνουμε τη ζάχαρη, το αλάτι, τα αυγά και τον κρόκο, τα χτυπάμε καλά με το σύρμα.
- Προσθέτουμε το αλεύρι και τέλος σιγά σιγά το λιωμένο βούτυρο.
- Αφήνουμε το μείγμα σκεπασμένο μέχρι να φουσκώσει καλά.
- Όταν φουσκώσει, το αδειάζουμε σε βουτυρωμένη φόρμα μεσαίου μεγέθους και το αφήνουμε να φουσκώσει ξανά (το δεύτερο φούσκωμα θέλει περίπου μισή ώρα).
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς, στις αντιστάσεις, στη μεσαία σχάρα, περίπου 30 λεπτά. Μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.
- Όταν το βγάλουμε από τον φούρνο, ρίχνουμε το καυτό σιρόπι μέσα στην φόρμα και το αφήνουμε να κρυώσει.
- Ξεφορμάρουμε και το βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει.
- Τέλος γαρνίρουμε με σαντιγί.

Αξιολόγησε