Κανταΐφι – Μικρά Ασία
Κατηγορία: ΣιροπιαστάΠροετοιμασία
1
hourΨήσιμο
1
hourΣυστατικά
1 κιλό κανταΐφι
250γρ. βούτυρο φρέσκο
100γρ. φυτίνη
10 καρφάκια γαρίφαλλο
- Για το σιρόπι:
3 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη
600γρ. νερό
2 κ.σ. χυμό λεμονιού
½ φλιτζάνι τσαγιού μέλι
2 βανίλιες
- Για τη γέμιση:
500γρ. φιστίκια Αιγίνης ανάλατα (ελαφρώς τριμμένα με το χέρι ή με μπλέντερ)
1 ½ κ.γ. κανέλα
½ κ.γλ. γαρίφαλο
½ φλιτζάνι τσαγιού σουσάμι καβουρδισμένο και τριμμένο
3 κ.σ. φρυγανιά
3 κ.σ. ζάχαρη
½ φλιτζάνι του καφέ λικέρ ή κονιάκ
Λιγάκι ξύσμα λεμονιού (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Για το σιρόπι:
- Βράζουμε για 10 λεπτά το νερό με τη ζάχαρη (όσο βράζει δεν ανακατεύουμε).
- Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε το μέλι, το χυμό λεμονιού και τις βανίλιες. Κάνουμε ένα γρήγορο ανακάτεμα μια φορά με καθαρό στεγνό κουτάλι. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
- Για τη γέμιση:
- Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά της γέμισης.
- Για το κανταΐφι:
- Λιώνουμε το βούτυρο μαζί με τη φυτίνη.
- Βουτυρώνουμε πολύ καλά ένα ταψί ή πυρέξ.
- Ξεδιπλώνουμε τα μαλλιά κανταΐφι, κόβουμε δεξιά και αριστερά στις άκρες με ψαλίδι κουζίνας (για να βγουν όλα το ίδιο μέγεθος, περίπου 30-40 πόντοι).
- Παίρνουμε μια τούφα (το υπόλοιπο κανταΐφι σκεπάζουμε με νοτισμένη πετσέτα να μην ξεραθεί), την τοποθετούμε μπροστά μας, την αραιώνουμε λίγο χωρίς να την χαλάσουμε.
- Στην άκρη της τοποθετούμε μια κουτάλια σούπας γεμάτη από το μείγμα γέμισης, με πινέλο ή ψεκαστήρα κουζίνας βουτυρώνουμε το υπόλοιπο κανταΐφι, το τυλίγουμε ρολάκι και τοποθετούμε στο ταψί.
- Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν όλα. Τέλος βουτυρώνουμε από πάνω και βάζουμε τα καρφάκια γαρίφαλου.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, στις αντιστάσεις, για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει καλά.
- Περιχύνουμε το ζεστό κανταΐφι με κρύο σιρόπι και αφήνουμε να τραβήξει το σιρόπι για αρκετή ώρα.

Αξιολόγησε