Μπακλαβάς – Μικρά Ασία
Κατηγορία: ΣιροπιαστάΠροετοιμασία
45
λεπτάΨήσιμο
1
hour30
λεπτάΣυστατικά
2 πακέτα φύλλα κρούστας (20 φύλλα)
- Για τη γέμιση:
400γρ. αμύγδαλα χοντροκομμένα
400γρ. καρύδια χοντροκομμένα
150γρ. τριμμένη φρυγανιά
1 κ.γ. γεμάτο κανέλα
1 κ.γ. κοφτό γαρύφαλλο
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
3 κ.σ. ζάχαρη καστανή
1 κ.σ. λευκή ζάχαρη (ή σύνολο 4 κ.σ. λευκή ζάχαρη)
- Για το βουτύρωμα:
200γρ. βούτυρο αγελάδος
50γρ. βούτυρο πρόβειο ή φυτίνη (για ποιο ελαφριά γεύση)
150γρ. φυτίνη
- Για το σιρόπι:
150γρ. μέλι
950γρ. ζάχαρη
600γρ. νερό
1 ξυλάκι κανέλα
1 ½ κ.σ. χυμό λεμόνι
½ λεμόνι (τη φλούδα του)
Εκτέλεση
- Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, σε χαμηλή θερμοκρασία, βάζουμε τα βούτυρα και τη φυτίνη να λιώσουν.
- Βάζουμε τα αμύγδαλα και τα καρύδια στο μούλτι και τα χοντροκόβουμε (προσέχοντας να μην γίνουν σκόνη). Βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε.
- Παίρνουμε ένα βαθύ ταψί της κουζίνας ή ένα στρογγυλό διαμέτρου 36 εκ. και το βουτυρώνουμε, μέσα και στα πλάγια.
- Στρώνουμε 6 φύλλα, βουτυρώνοντας το καθένα που βάζουμε καλά αλλά χωρίς πολύ βούτυρο.
- Με ένα κουτάλι ή με τη χούφτα μας, σκορπίζουμε λίγο από τη γέμιση, έπειτα στρώνουμε επάνω ένα φύλλο, φροντίζοντας να μην περισσεύει γύρω γύρω (το διπλώνουμε όπου περισσεύει) και το βουτυρώνουμε.
- Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο βάζοντας φύλλο – βουτύρωμα – γέμιση, φύλλο – βουτύρωμα – γέμιση, μέχρι να βάλουμε 8 φύλλα.
- Στη συνέχεια τοποθετούμε από πάνω τα υπόλοιπα 6 φύλλα που μας έχουν μείνει, βουτυρώνοντας τα ανάμεσα και γυρίζοντας τα κάτω φύλλα προς το εσωτερικό του ταψιού.
- Με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε σε παράλληλες και διαγώνιες λωρίδες το γλυκό, φτιάχνοντας ρόμβους ή τετράγωνα. Προσέχουμε να μην φτάνει το μαχαίρι μέχρι τον πάτο του ταψιού, αλλά να κόβει περίπου μέχρι τη μέση.
- Καρφώνουμε σε κάθε κομμάτι που σχηματίστηκε από ένα καρφί γαρύφαλλο, τα περιχύνουμε με το βούτυρο που έχει μείνει και τα ραντίζουμε με νερό.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς, στις αντιστάσεις, στην προτελευταία σχάρα, για 1½ ώρα περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει το γλυκό μας.
- Το αφήνουμε να κρυώσει για 2 τουλάχιστον ώρες, πριν ρίξουμε το σιρόπι.
- Για τι σιρόπι και το μέλωμα:
- Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τα υλικά για το σιρόπι. Το βράζουμε για 4 λεπτά.
- Περιχύνουμε καυτό το σιρόπι στον κρύο μπακλαβά, ρίχνοντας το σιγά σιγά να πάει παντού.
- Αφήνουμε αρκετή ώρα μέχρι να απορροφήσει το γλυκό το σιρόπι.
Σημειώσεις
- Μπορούμε να το φτιάξουμε τον μπακλαβά μόνο με καρύδι ή μόνο με αμύγδαλο ή μόνο με φιστίκια Αιγίνης.
- Μπορούμε, όταν σερβίρουμε, στο κομμάτι να ανασηκώσουμε τα πρώτα φύλλα, να βάλουμε λίγη σαντιγί και να ξαναβάλουμε τα φύλλα από πάνω.

Αξιολόγησε