Μπακλαβάς – Μικρά Ασία

Μπακλαβάς – Μικρά Ασία

Recipe by Eleni Lyri TsolakoudiΚατηγορία: Σιροπιαστά
Προετοιμασία

45

λεπτά
Ψήσιμο

1

hour 

30

λεπτά

Συστατικά

  • 2 πακέτα φύλλα κρούστας (20 φύλλα)

  • Για τη γέμιση:
  • 400γρ. αμύγδαλα χοντροκομμένα

  • 400γρ. καρύδια χοντροκομμένα

  • 150γρ. τριμμένη φρυγανιά

  • 1 κ.γ. γεμάτο κανέλα

  • 1 κ.γ. κοφτό γαρύφαλλο

  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο

  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

  • 3 κ.σ. ζάχαρη καστανή

  • 1 κ.σ. λευκή ζάχαρη (ή σύνολο 4 κ.σ. λευκή ζάχαρη)

  • Για το βουτύρωμα:
  • 200γρ. βούτυρο αγελάδος

  • 50γρ. βούτυρο πρόβειο ή φυτίνη (για ποιο ελαφριά γεύση)

  • 150γρ. φυτίνη

  • Για το σιρόπι:
  • 150γρ. μέλι

  • 950γρ. ζάχαρη

  • 600γρ. νερό

  • 1 ξυλάκι κανέλα

  • 1 ½ κ.σ. χυμό λεμόνι

  • ½ λεμόνι (τη φλούδα του)

Εκτέλεση

  • Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, σε χαμηλή θερμοκρασία, βάζουμε τα βούτυρα και τη φυτίνη να λιώσουν.
  • Βάζουμε τα αμύγδαλα και τα καρύδια στο μούλτι και τα χοντροκόβουμε (προσέχοντας να μην γίνουν σκόνη). Βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε.
  • Παίρνουμε ένα βαθύ ταψί της κουζίνας ή ένα στρογγυλό διαμέτρου 36 εκ. και το βουτυρώνουμε, μέσα και στα πλάγια.
  • Στρώνουμε 6 φύλλα, βουτυρώνοντας το καθένα που βάζουμε καλά αλλά χωρίς πολύ βούτυρο.
  • Με ένα κουτάλι ή με τη χούφτα μας, σκορπίζουμε λίγο από τη γέμιση, έπειτα στρώνουμε επάνω ένα φύλλο, φροντίζοντας να μην περισσεύει γύρω γύρω (το διπλώνουμε όπου περισσεύει) και το βουτυρώνουμε.
  • Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο βάζοντας φύλλο – βουτύρωμα – γέμιση, φύλλο – βουτύρωμα – γέμιση, μέχρι να βάλουμε 8 φύλλα.
  • Στη συνέχεια τοποθετούμε από πάνω τα υπόλοιπα 6 φύλλα που μας έχουν μείνει, βουτυρώνοντας τα ανάμεσα και γυρίζοντας τα κάτω φύλλα προς το εσωτερικό του ταψιού.
  • Με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε σε παράλληλες και διαγώνιες λωρίδες το γλυκό, φτιάχνοντας ρόμβους ή τετράγωνα. Προσέχουμε να μην φτάνει το μαχαίρι μέχρι τον πάτο του ταψιού, αλλά να κόβει περίπου μέχρι τη μέση.
  • Καρφώνουμε σε κάθε κομμάτι που σχηματίστηκε από ένα καρφί γαρύφαλλο, τα περιχύνουμε με το βούτυρο που έχει μείνει και τα ραντίζουμε με νερό.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς, στις αντιστάσεις, στην προτελευταία σχάρα, για 1½ ώρα περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει το γλυκό μας.
  • Το αφήνουμε να κρυώσει για 2 τουλάχιστον ώρες, πριν ρίξουμε το σιρόπι.
  • Για τι σιρόπι και το μέλωμα:
  • Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τα υλικά για το σιρόπι. Το βράζουμε για 4 λεπτά.
  • Περιχύνουμε καυτό το σιρόπι στον κρύο μπακλαβά, ρίχνοντας το σιγά σιγά να πάει παντού.
  • Αφήνουμε αρκετή ώρα μέχρι να απορροφήσει το γλυκό το σιρόπι.

Σημειώσεις

  • Μπορούμε να το φτιάξουμε τον μπακλαβά μόνο με καρύδι ή μόνο με αμύγδαλο ή μόνο με φιστίκια Αιγίνης.
  • Μπορούμε, όταν σερβίρουμε, στο κομμάτι να ανασηκώσουμε τα πρώτα φύλλα, να βάλουμε λίγη σαντιγί και να ξαναβάλουμε τα φύλλα από πάνω.
Μπακλαβάς - Μικρά Ασία