Σαραγλί Μικρασιάτικο
Κατηγορία: ΣιροπιαστάΠροετοιμασία
50
λεπτάΨήσιμο
40
λεπτάΣυστατικά
500γρ. βούτυρο γάλακτος
20 φύλλα κρούστας ή χειροποίητα φύλλα
- Για τη γέμιση:
3 φλιτζάνια τσαγιού καρύδια
1 φλιτζάνι τσαγιού σουσάμι ψημένο
1 κ.γ. κανέλα
- Για το σιρόπι:
3 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη
2 φλιτζάνια τσαγιού νερό́
½ φλιτζάνι τσαγιού μέλι
2 κ.σ. χυμό λεμονιού
2 βανίλιες
- Για την επικάλυψη (προαιρετικά):
Κουβερτούρα
Λίγο βούτυρο ή λάδι
Εκτέλεση
- Για τη γέμιση:
- Ψιλοκόβουμε τα καρύδια και τα ανακατεύουμε με το σουσάμι και την κανέλα.
- Για τα σαραγλί:
- Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο.
- Ανοίγουμε τα φύλλα κρούστας και τα βουτυρώνουμε ένα ένα, κάθε φορά́.
- Βάζουμε ένα ξύλινο πλάστη στη μέση του βουτυρωμένου φύλλου (ή αν δεν έχουμε πλάστη μια βελόνα πλεξίματος). Διπλώνουμε το φύλλο περίπου στη μέση του και βουτυρώνουμε πάλι το φύλλο που γυρίσαμε πάνω από́ τον πλάστη.
- Βάζουμε τη γέμιση από́ τη μια άκρη ως την άλλη και ξεκινάμε το τύλιγμα. Το κάνουμε σαν ρολό́, το σουρώνουμε στον πλάστη και το τοποθετούμε σε καλά βουτυρωμένο ταψί. Το ίδιο κάνουμε με τα υπόλοιπα φύλλα.
- Βουτυρώνουμε το γλυκό́ από́ πάνω. Ραντίζουμε με λίγο νερό και κόβουμε σε κομμάτια το σαραγλί.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, στις αντιστάσεις, για περίπου 35-40 λεπτά́, μέχρι να ροδίσει.
- Για το σιρόπι:
- Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι 5 λεπτά.
- Ρίχνουμε το ζεστό́ σιρόπι στο γλυκό, μόλις βγει από́ το φούρνο.
Δεν σκεπάζουμε το ταψί, γιατί́ το γλυκό́ δε θα είναι τραγανό́. - Για την επικάλυψη (προαιρετικά):
- Περιμένουμε να κρυώσουν τα σαραγλί. Κάποια ή όλα μπορούμε να βουτήξουμε σε σοκολάτα.
- Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί. Όταν λιώσει προσθέτουμε λίγο βούτυρο ή λάδι, για να έχει η σοκολάτα γυαλάδα.
- Βουτάμε το σαραγλί είτε ολόκληρο, είτε το μισό αν θέλουμε.
- Κάθε ένα που βουτάμε τοποθετούμε σε δίσκο με λαδόκολλα να στεγνώσουν, να παγώσει η σοκολάτα.

Αξιολόγησε