Κουλουράκια Μελιού – Pierniczki

Κουλουράκια Μελιού – Pierniczki

Recipe by Ναταλία ΜουρατίδουΚατηγορία: Κουλουράκια – Μπισκότα
Προετοιμασία

1

hour 

30

λεπτά
Ψήσιμο

1

hour 

30

λεπτά
Αναμονή

30

λεπτά

Συστατικά

  • 1.250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

  • 400 γρ. ζάχαρη

  • 250 γρ. μέλι

  • 70 γρ. βιτάμ

  • 2 αυγά

  • 15 γρ. σόδα

  • 1 κουταλάκι μπαχαρικά (κανέλα, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο)

  • Για το σιρόπι καραμέλας:
  • 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη

  • 3/4 ποτηριού νερό
     

  • Κροκός για άλειμμα, όσο χρειάζεται

Εκτέλεση

  • Για το σιρόπι καραμέλας:
  • Βάζουμε σε ένα τηγάνι τις 3 κουταλιές ζάχαρη, λιώνει και παίρνει χρυσαφί χρώμα, όχι περισσότερο γιατί πικρίζει μετά (και είναι για πέταμα).
  • Το κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το νερό – ζεστό. Το ανακατεύουμε και το βάζουμε πάλι στο μάτι. Σιγοβράζουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
  • Για την ζύμη:
  • Λιώνουμε το βιτάμ.
  • Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε την ζάχαρη και ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι καραμέλας.
  • Όταν λιώσει η ζάχαρη προσθέτουμε το μέλι και τα μπαχαρικά. Όταν πάρουν βράση τα κατεβάζουμε από την φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  • Βάζουμε σε μια λεκάνη το μείγμα της καραμέλας, την σόδα, τα αυγά, το βιτάμ, ανακατεύουμε αρχικά με ένα κουτάλι και μετά το δουλεύουμε με το χέρι. Αν βγει αραιή η ζύμη προσθέτουμε αλεύρι, αν βγει σκληρή προσθέτουμε νερό. Η ζύμη δεν πρέπει να κολλάει. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί μισή ώρα.
  • Ανοίγουμε φύλλο πάχους μισό εκατοστό και με κουπατ κάνουμε τα σχέδια μας.
  • Βάζουμε αντικολλητικό χαρτί στο ταψί.
  • Τα αλείφουμε με κρόκο αυγού και αν θέλουμε βάζουμε ένα κομμάτι ξηρό καρπό, καρύδι, φουντούκι… ότι θέλετε. 
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, στις αντιστάσεις για 25 λεπτά περίπου.

Σημειώσεις

  •  Αν τα θέλετε τραγανά κλείστε τα καλά σε σακουλάκια ή καλά σφραγισμένα τάπερ. Βγαίνουν αρκετά τραγανά, έτσι είναι η συνταγή. Αν τα θέλετε μαλακά αφήστε τα έξω
  • Με τα παραπάνω υλικά βγαίνουν 6 ταψιά κουζίνας κουλουράκια