Κουλουράκια Μελιού – Pierniczki
Κατηγορία: Κουλουράκια – ΜπισκόταΠροετοιμασία
1
hour30
λεπτάΨήσιμο
1
hour30
λεπτάΑναμονή
30
λεπτάΣυστατικά
1.250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
400 γρ. ζάχαρη
250 γρ. μέλι
70 γρ. βιτάμ
2 αυγά
15 γρ. σόδα
1 κουταλάκι μπαχαρικά (κανέλα, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο)
- Για το σιρόπι καραμέλας:
3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
3/4 ποτηριού νερό
Κροκός για άλειμμα, όσο χρειάζεται
Εκτέλεση
- Για το σιρόπι καραμέλας:
- Βάζουμε σε ένα τηγάνι τις 3 κουταλιές ζάχαρη, λιώνει και παίρνει χρυσαφί χρώμα, όχι περισσότερο γιατί πικρίζει μετά (και είναι για πέταμα).
- Το κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το νερό – ζεστό. Το ανακατεύουμε και το βάζουμε πάλι στο μάτι. Σιγοβράζουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
- Για την ζύμη:
- Λιώνουμε το βιτάμ.
- Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε την ζάχαρη και ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι καραμέλας.
- Όταν λιώσει η ζάχαρη προσθέτουμε το μέλι και τα μπαχαρικά. Όταν πάρουν βράση τα κατεβάζουμε από την φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
- Βάζουμε σε μια λεκάνη το μείγμα της καραμέλας, την σόδα, τα αυγά, το βιτάμ, ανακατεύουμε αρχικά με ένα κουτάλι και μετά το δουλεύουμε με το χέρι. Αν βγει αραιή η ζύμη προσθέτουμε αλεύρι, αν βγει σκληρή προσθέτουμε νερό. Η ζύμη δεν πρέπει να κολλάει. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί μισή ώρα.
- Ανοίγουμε φύλλο πάχους μισό εκατοστό και με κουπατ κάνουμε τα σχέδια μας.
- Βάζουμε αντικολλητικό χαρτί στο ταψί.
- Τα αλείφουμε με κρόκο αυγού και αν θέλουμε βάζουμε ένα κομμάτι ξηρό καρπό, καρύδι, φουντούκι… ότι θέλετε.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, στις αντιστάσεις για 25 λεπτά περίπου.
Σημειώσεις
- Αν τα θέλετε τραγανά κλείστε τα καλά σε σακουλάκια ή καλά σφραγισμένα τάπερ. Βγαίνουν αρκετά τραγανά, έτσι είναι η συνταγή. Αν τα θέλετε μαλακά αφήστε τα έξω
- Με τα παραπάνω υλικά βγαίνουν 6 ταψιά κουζίνας κουλουράκια
Αξιολόγησε