Κρέμα Καραμελέ

Κρέμα Καραμελέ

Recipe by Ρουλα ΛυρουΚατηγορία: Κρέμες
Προετοιμασία

30

λεπτά
Ψήσιμο

40

λεπτά
Αναμονή

2

ώρες

Συστατικά

  • Για την κρέμα:
  • 6 αυγά

  • 1 λίτρο γάλα

  • 1 ποτήρι νερού ζάχαρη

  • 2 βανίλιες

  • Για την καραμέλα:
  • Χυμό από ½ λεμόνι

  • 1 ποτήρι νερού ζάχαρη

  • ¼ ποτηριού νερό

Εκτέλεση

  • Για την καραμέλα:
  • Σε ένα τηγάνι βάζουμε τα υλικά για την καραμέλα και το βάζουμε στη φωτιά. Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε στην αρχή με πολλή προσοχή και μετά, όταν αρχίσει να παίρνει βράση απλά κουνάμε το κουτάλι.
  • Όταν σκουρύνει το χρώμα της καραμέλας αποσύρουμε από τη φωτιά. Με ένα κουτάλι ρίχνουμε την καραμέλα σε φόρμα ή σε ατομικά φορμάκια (μεταλλικά ή μικρά πυρέξ) και την αφήνουμε να κρυώσει.
  • Για την κρέμα:
  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και τη βανίλια να ζεσταθούν, όχι να βράσουν.
  • Βάζουμε σε ένα μπολ τα αυγά, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς.
  • Με μια κουτάλα ρίχνουμε το μείγμα της κρέμας, στη φόρμα ή στα φορμάκια, πάνω από την καραμέλα που έχει ήδη κρυώσει.
  • Βάζουμε την φόρμα ή τα φορμάκια σε ένα βαθύ ταψί, το γεμίζουμε με κρύο νερό (περίπου μέχρι τη μέση από τα φορμάκια) και το τοποθετούμε στο φούρνο, στη μεσαία σχάρα.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς, για 40 λεπτά περίπου.
  • Αποσύρουμε το ταψί από το φούρνο, βγάζουμε τη φόρμα ή τα φορμάκια και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Στη συνέχεια τα βάζουμε στο ψυγείο τουλάχιστον 2 ώρες.
    Τα ξεφορμάρουμε όταν θέλουμε να σερβίρουμε.

Σημειώσεις

  • Αν θέλουμε, κρατάμε λίγη καραμέλα και βάζουμε μετά το ψήσιμο λίγο από πάνω, για εμφάνιση.