Αλμυρά Τσουρέκο – Muffins
Κατηγορία: Λοιπά ΖυμάριαΜερίδες
12
κομμάτιαΠροετοιμασία
40
λεπτάΨήσιμο
25
λεπτάΑναμονή
1
ώραΣυστατικά
- Για τη ζύμη:
200ml γάλα χλιαρό
100ml σπορέλαιο
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.γ. αλάτι
1 αυγό, θερμοκρασία δωματίου
470γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- Για τη γέμιση:
200γρ. τυρί κρέμα
100γρ. τριμμένη γκούντα
½ κ.γ. ρίγανη (προαιρετικά)
- Για επάλειψη:
1 κρόκο αυγού
Σουσάμι (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη στο χλιαρό γάλα (θερμοκρασία 38 βαθμών). Προσθέτουμε 2 κ.σ. από το αλεύρι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να φουσκώσει η μαγιά 10 λεπτά μέσα στο φούρνο, που το έχουμε ζεστάνει προηγουμένως στους 35 βαθμούς, στις αντιστάσεις.
- Σε ένα πιάτο αναμιγνύουμε το αυγό και το λάδι.
- Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αλάτι, προσθέτουμε τη μαγιά και το μείγμα λαδιού. Ζυμώνουμε για 5-10 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια ζύμη ελαφρώς σφιχτή που να μην κολλάει στα χέρια.
- Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και το βάζουμε στο φούρνο να διπλασιαστεί η ζύμη.
- Βάζουμε τη ζύμη στο πάγκο, την κάνουμε ρολό και κόβουμε σε 12 κομμάτια, περίπου 67γρ. το καθένα. Τα κάνουμε μπαλάκια και σκεπάζουμε με μεμβράνη, για να μην στεγνώσουν.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την κρέμα τυρί, τη γκούντα και τη ρίγανη.
- Ανοίγουμε με ένα πλάστη κάθε μπαλάκι σε μικρό φύλλο, στο πάνω μέρος βάζουμε γέμιση και το κάτω μέρος κόβουμε σε λωρίδες.
- Τυλίγουμε τη ζύμη και ενώνουμε τις άκρες, δημιουργώντας μικρά στεφάνια.
- Τοποθετούμε τα στεφάνια σε λαδωμένες υποδοχές μιας φόρμας για muffins.
- Τα αφήνουμε για 15 λεπτά να φουσκώσουν, καλυμμένα με μεμβράνη. Αλείφουμε με χτυπημένο κρόκο αυγού και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με σουσάμι.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, στις αντιστάσεις, για 25 λεπτά. Τα αφήνουμε για 5-10 λεπτά στη φόρμα. Στη συνέχεια τα αφαιρούμε από τη φόρμα και τα βάζουμε σε σχάρα να κρυώσουν.
Σημειώσεις
- Όσα δεν καταναλωθούν άμεσα τα διατηρούμε σε σακούλα στην κατάψυξη.
Αξιολόγησε