Αλμυρά Τσουρέκο – Muffins

Αλμυρά Τσουρέκο – Muffins

Recipe by Λιζα Σ.Κατηγορία: Λοιπά Ζυμάρια
Μερίδες

12

κομμάτια
Προετοιμασία

40

λεπτά
Ψήσιμο

25

λεπτά
Αναμονή

1

ώρα

Συστατικά

  • Για τη ζύμη:
  • 200ml γάλα χλιαρό

  • 100ml σπορέλαιο

  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά

  • 1 κ.σ. ζάχαρη

  • 1 κ.γ. αλάτι

  • 1 αυγό, θερμοκρασία δωματίου

  • 470γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

  • Για τη γέμιση:
  • 200γρ. τυρί κρέμα

  • 100γρ. τριμμένη γκούντα

  • ½ κ.γ. ρίγανη (προαιρετικά)

  • Για επάλειψη:
  • 1 κρόκο αυγού

  • Σουσάμι (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  • Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη στο χλιαρό γάλα (θερμοκρασία 38 βαθμών). Προσθέτουμε 2 κ.σ. από το αλεύρι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να φουσκώσει η μαγιά 10 λεπτά μέσα στο φούρνο, που το έχουμε ζεστάνει προηγουμένως στους 35 βαθμούς, στις αντιστάσεις.
  • Σε ένα πιάτο αναμιγνύουμε το αυγό και το λάδι.
  • Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αλάτι, προσθέτουμε τη μαγιά και το μείγμα λαδιού. Ζυμώνουμε για 5-10 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια ζύμη ελαφρώς σφιχτή που να μην κολλάει στα χέρια.
  • Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και το βάζουμε στο φούρνο να διπλασιαστεί η ζύμη.
  • Βάζουμε τη ζύμη στο πάγκο, την κάνουμε ρολό και κόβουμε σε 12 κομμάτια, περίπου 67γρ. το καθένα. Τα κάνουμε μπαλάκια και σκεπάζουμε με μεμβράνη, για να μην στεγνώσουν.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την κρέμα τυρί, τη γκούντα και τη ρίγανη.
  • Ανοίγουμε με ένα πλάστη κάθε μπαλάκι σε μικρό φύλλο, στο πάνω μέρος βάζουμε γέμιση και το κάτω μέρος κόβουμε σε λωρίδες.Αλμυρά Τσουρέκο - Muffins
  • Τυλίγουμε τη ζύμη και ενώνουμε τις άκρες, δημιουργώντας μικρά στεφάνια.Αλμυρά Τσουρέκο - Muffins
  • Τοποθετούμε τα στεφάνια σε λαδωμένες υποδοχές μιας φόρμας για muffins.
  • Τα αφήνουμε για 15 λεπτά να φουσκώσουν, καλυμμένα με μεμβράνη. Αλείφουμε με χτυπημένο κρόκο αυγού και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με σουσάμι.Αλμυρά Τσουρέκο - Muffins
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, στις αντιστάσεις, για 25 λεπτά. Τα αφήνουμε για 5-10 λεπτά στη φόρμα. Στη συνέχεια τα αφαιρούμε από τη φόρμα και τα βάζουμε σε σχάρα να κρυώσουν.

Σημειώσεις

  • Όσα δεν καταναλωθούν άμεσα τα διατηρούμε σε σακούλα στην κατάψυξη.