Κριθαρότο με Καλαμάρια και Σπανάκι

Κριθαρότο με Καλαμάρια και Σπανάκι

Recipe by Nancy MichalakouΚατηγορία: Θαλασσινά – Ψάρια
Προετοιμασία

20

λεπτά
Μαγείρεμα

60

λεπτά

Συστατικά

  • 1 πράσο μεγάλο

  • 1 κρεμμύδι μεγάλο

  • 2 σκελίδες σκόρδο

  • 1 κολοκυθάκι μέτριο

  • 500γρ. καλαμαράκια καθαρισμένα (φρέσκα ή κατεψυγμένα)

  • 250γρ. κριθαράκι μέτριο

  • 130γρ. κρασί λευκό ξηρό

  • 400γρ. ντομάτα κονκασέ

  • Ξύσμα από 2 λεμόνια

  • Χυμό από 2 λεμόνια

  • 750γρ. ζωμό λαχανικών

  • 100γρ. σπανάκι καθαρισμένο

  • 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο

  • Αλάτι

  • Πιπέρι

  • 50γρ. ταχίνι

  • 2 κ.σ. άνηθο

Εκτέλεση

  • Χαράζουμε το πράσο στα 4 και το κόβουμε σε μικρά κυβάκια.
  • Κόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε χοντρές φέτες περίπου 1 εκ.
  • Κόβουμε το κολοκύθι στη μέση και μετά σε χοντρές φέτες περίπου 1 εκ. για να μη λιώσει στο μαγείρεμα και χάσει τη γεύση του.
  • Βάζουμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Βάζουμε το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα, το ζεσταίνουμε και ρίχνουμε όλα τα λαχανικά μας. Ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και τα σοτάρουμε 5-7 λεπτά, μέχρι να καραμελώσουν.
  • Κόβουμε τα καλαμάρια σε ροδέλες και τα πλοκάμια σε 2-3 σημεία. Ρίχνουμε τα καλαμάρια στην κατσαρόλα με τα λαχανικά και τα σοτάρουμε για 5 λεπτά, μέχρι να πάρουν ξανθό χρώμα.
  • Προσθέτουμε το κριθαράκι και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας συνέχεια με μια ξύλινη κουτάλα.
  • Στη συνέχεια σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε μέχρι να εξατμιστεί.
  • Προσθέτουμε την ντομάτα, το ξύσμα, τον χυμό, το ταχίνι, τον άνηθο και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε σε τρεις δόσεις τον ζωμό. Ρίχνουμε πρώτα το 1/3 του ζωμού, χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς. Μόλις απορροφήσει το κριθαράκι τον ζωμό ρίχνουμε άλλο 1/3.
  • Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει όλος ο ζωμός και ανακατεύουμε. Μόλις απορροφηθεί όλος ο ζωμός το κριθαράκι είναι έτοιμο.
  • Στο τέλος προσθέτουμε το σπανάκι και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί με όλα τα υλικά στην κατσαρόλα, περίπου 10 λεπτά.
Κριθαρότο με Καλαμάρια και Σπανάκι