Κριθαρότο με Καλαμάρια και Σπανάκι
Κατηγορία: Θαλασσινά – ΨάριαΠροετοιμασία
20
λεπτάΜαγείρεμα
60
λεπτάΣυστατικά
1 πράσο μεγάλο
1 κρεμμύδι μεγάλο
2 σκελίδες σκόρδο
1 κολοκυθάκι μέτριο
500γρ. καλαμαράκια καθαρισμένα (φρέσκα ή κατεψυγμένα)
250γρ. κριθαράκι μέτριο
130γρ. κρασί λευκό ξηρό
400γρ. ντομάτα κονκασέ
Ξύσμα από 2 λεμόνια
Χυμό από 2 λεμόνια
750γρ. ζωμό λαχανικών
100γρ. σπανάκι καθαρισμένο
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
50γρ. ταχίνι
2 κ.σ. άνηθο
Εκτέλεση
- Χαράζουμε το πράσο στα 4 και το κόβουμε σε μικρά κυβάκια.
- Κόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε χοντρές φέτες περίπου 1 εκ.
- Κόβουμε το κολοκύθι στη μέση και μετά σε χοντρές φέτες περίπου 1 εκ. για να μη λιώσει στο μαγείρεμα και χάσει τη γεύση του.
- Βάζουμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Βάζουμε το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα, το ζεσταίνουμε και ρίχνουμε όλα τα λαχανικά μας. Ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και τα σοτάρουμε 5-7 λεπτά, μέχρι να καραμελώσουν.
- Κόβουμε τα καλαμάρια σε ροδέλες και τα πλοκάμια σε 2-3 σημεία. Ρίχνουμε τα καλαμάρια στην κατσαρόλα με τα λαχανικά και τα σοτάρουμε για 5 λεπτά, μέχρι να πάρουν ξανθό χρώμα.
- Προσθέτουμε το κριθαράκι και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας συνέχεια με μια ξύλινη κουτάλα.
- Στη συνέχεια σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε μέχρι να εξατμιστεί.
- Προσθέτουμε την ντομάτα, το ξύσμα, τον χυμό, το ταχίνι, τον άνηθο και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε σε τρεις δόσεις τον ζωμό. Ρίχνουμε πρώτα το 1/3 του ζωμού, χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς. Μόλις απορροφήσει το κριθαράκι τον ζωμό ρίχνουμε άλλο 1/3.
- Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει όλος ο ζωμός και ανακατεύουμε. Μόλις απορροφηθεί όλος ο ζωμός το κριθαράκι είναι έτοιμο.
- Στο τέλος προσθέτουμε το σπανάκι και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί με όλα τα υλικά στην κατσαρόλα, περίπου 10 λεπτά.
Αξιολόγησε