Λάχανο Τουρσί

Λάχανο Τουρσί

Recipe by Estera Mouratidou-RokickaΚατηγορία: Ορεκτικά – Συνοδευτικά
Προετοιμασία

1

hour 

30

λεπτά

Συστατικά

  • 3 μέτρια λάχανα

  • 1 κιλό καρότα

  • 9-10 πιπεριές καυτερές

  • 1½ ματσάκι σέλινο

  • 1 – 1½ κεφαλάκια σκόρδο

  • Για την άλμη:
  • Νερό

  • Αλάτι χοντρό

Εκτέλεση

  • Για την άλμη:
  • Βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα νερό να βράσει και ρίχνουμε μέσα μια ελιά. Προσθέτουμε σταδιακά αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί. Όταν η ελιά βγαίνει προς την επιφάνεια δεν χρειάζεται παραπάνω αλάτι. Βράζουμε την άλμη για 10 λεπτά.
  • Ετοιμάζουμε την άλμη από το προηγούμενο βράδυ και την αφήνουμε να κρυώσει.
  • Για το τουρσί:
  • Καθαρίζουμε τα λάχανα από τα εξωτερικά φύλλα, τα κόβουμε σε 6-8 κομμάτια και τα ζεματάμε. Τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
  • Καθαρίζουμε και πλένουμε τα καρότα. Τα κόβουμε σε κομμάτια.
  • Καθαρίζουμε και πλένουμε το σέλινο και τις καυτερές πιπεριές.
  • Καθαρίζουμε το σκόρδο. Αν οι σκελίδες είναι μεγάλες τις κόβουμε στη μέση.
  • Πλένουμε καλά το πλαστικό βαρελάκι που θα χρησιμοποιήσουμε και ξεπλένουμε στο τέλος με βραστό νερό.
  • Στο πάτο βάζουμε πρώτα λίγο σέλινο, 2-3 πιπεριές και 6-8 σκελίδες σκόρδο.
  • Βάζουμε μια στρώση από τα κομμάτια λάχανο, μετά το 1/3 από τα καρότα, λίγο σέλινο, 2 καυτερές πιπεριές και 6-8 σκελίδες σκόρδο.
  • Επαναλαμβάνουμε το ίδιο και στις επόμενες στρώσεις (στο βαρελάκι 15 λίτρων βγαίνουν 3 στρώσεις).
  • Όταν γεμίσει το βαρελάκι βάζουμε από πάνω λίγο σέλινο, σκόρδο και καυτερές πιπεριές.Λάχανο Τουρσί
  • Γεμίζουμε το βαρελάκι με την άλμη (μετά από κάποιες ώρες ελέγχουμε μήπως η άλμη θέλει συμπλήρωμα). Βάζουμε από πάνω ένα μικρό πιάτο και επιπλέον κάτι να έχει λίγο βάρος, να είναι όλα βουτηγμένα στην άλμη.
  • Αφήνουμε το βαρελάκι έξω, σε δροσερό μέρος. Μετά από 12-14 ημέρες το τουρσί είναι έτοιμο. Αν κάνει πολύ κρύο μπορεί να χρειαστούν παραπάνω ημέρες.