Λάχανο Τουρσί
Κατηγορία: Ορεκτικά – ΣυνοδευτικάΠροετοιμασία
1
hour30
λεπτάΣυστατικά
3 μέτρια λάχανα
1 κιλό καρότα
9-10 πιπεριές καυτερές
1½ ματσάκι σέλινο
1 – 1½ κεφαλάκια σκόρδο
- Για την άλμη:
Νερό
Αλάτι χοντρό
Εκτέλεση
- Για την άλμη:
- Βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα νερό να βράσει και ρίχνουμε μέσα μια ελιά. Προσθέτουμε σταδιακά αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί. Όταν η ελιά βγαίνει προς την επιφάνεια δεν χρειάζεται παραπάνω αλάτι. Βράζουμε την άλμη για 10 λεπτά.
- Ετοιμάζουμε την άλμη από το προηγούμενο βράδυ και την αφήνουμε να κρυώσει.
- Για το τουρσί:
- Καθαρίζουμε τα λάχανα από τα εξωτερικά φύλλα, τα κόβουμε σε 6-8 κομμάτια και τα ζεματάμε. Τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
- Καθαρίζουμε και πλένουμε τα καρότα. Τα κόβουμε σε κομμάτια.
- Καθαρίζουμε και πλένουμε το σέλινο και τις καυτερές πιπεριές.
- Καθαρίζουμε το σκόρδο. Αν οι σκελίδες είναι μεγάλες τις κόβουμε στη μέση.
- Πλένουμε καλά το πλαστικό βαρελάκι που θα χρησιμοποιήσουμε και ξεπλένουμε στο τέλος με βραστό νερό.
- Στο πάτο βάζουμε πρώτα λίγο σέλινο, 2-3 πιπεριές και 6-8 σκελίδες σκόρδο.
- Βάζουμε μια στρώση από τα κομμάτια λάχανο, μετά το 1/3 από τα καρότα, λίγο σέλινο, 2 καυτερές πιπεριές και 6-8 σκελίδες σκόρδο.
- Επαναλαμβάνουμε το ίδιο και στις επόμενες στρώσεις (στο βαρελάκι 15 λίτρων βγαίνουν 3 στρώσεις).
- Όταν γεμίσει το βαρελάκι βάζουμε από πάνω λίγο σέλινο, σκόρδο και καυτερές πιπεριές.
- Γεμίζουμε το βαρελάκι με την άλμη (μετά από κάποιες ώρες ελέγχουμε μήπως η άλμη θέλει συμπλήρωμα). Βάζουμε από πάνω ένα μικρό πιάτο και επιπλέον κάτι να έχει λίγο βάρος, να είναι όλα βουτηγμένα στην άλμη.
- Αφήνουμε το βαρελάκι έξω, σε δροσερό μέρος. Μετά από 12-14 ημέρες το τουρσί είναι έτοιμο. Αν κάνει πολύ κρύο μπορεί να χρειαστούν παραπάνω ημέρες.
Αξιολόγησε