Σπιτική Φέτα
Κατηγορία: Ορεκτικά – ΣυνοδευτικάΠροετοιμασίαλεπτά
Συστατικά
6 κιλά γάλα (μισό κατσικίσιο, μισό πρόβειο)
2 κ.σ. γιαούρτι πρόβειο με την πέτσα
1 κ.σ. (όχι πολύ γεμάτη) ξύδι
1 κ.γ. κοφτό αλάτι ψιλό
Πυτιά στην μύτη στο κουταλάκι του γλυκού (ίσα με το μικρό μας νυχάκι)
Εκτέλεση
- Σουρώνουμε το γάλα και το βάζουμε να βράσει να πάει με το θερμόμετρο στους 75 βαθμούς. Το βγάζουμε από την φωτιά και το αφήνουμε να κατεβεί στους 40 βαθμούς.
- Βάζουμε την πυτιά σε ένα ποτήρι με λίγο κρύο νερό, το αλάτι, το ξύδι και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί.
- Ρίχνουμε την πυτιά στο γάλα και ανακατεύουμε καλά.
- Βγάζουμε την πέτσα από το γιαούρτι και το ανακατεύουμε να γίνει κρέμα. Το ρίχνουμε στο γάλα και ανακατεύουμε.
- Αφήνουμε την κατσαρόλα στην άκρη, σκεπασμένη καλά και δεν την κουνάμε καθόλου για 1 ώρα. Μετά ελέγχουμε αν είναι έτοιμο, το πιέζουμε να δούμε αν έχει πήξει.
- Το κόβουμε σταυρωτά με την κουτάλα μέχρι κάτω το αφήνουμε 10 λεπτά να ανέβει ο τυρόγαλος.
- Στη συνέχεια γεμίζουμε μέχρι πάνω τα καλούπια που τα έχουμε πάνω σε σχάρα και ένα ταψί από κάτω να φεύγει ο τυρόγαλος.
- Το αφήνουμε 1 ώρα και μετά σιγά σιγά το αναποδογυρίζουμε να πάρει το καλούπι και από την άλλη πλευρά, ενώ συγχρόνως αλατίζουμε με χοντρό αλάτι.
- Το αφήνουμε έτσι για 3 μέρες. Κάθε πρωί τα αλατίζουμε και το γυρνάμε από την άλλη. Πρέπει να δούμε να μη στάζει ο τυρόγαλος και όταν το πιέζουμε να είναι σφιχτό.
- Για την άλμη θα χρειαστούμε για κάθε λίτρο νερού 70γρ. χοντρό αλάτι, το οποίο ρίχνουμε στο νερό και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει.
- Βάζουμε τη φέτα σε δοχείο ή τάπερ, ολόκληρη ή κομμένη σε κομμάτια και βάζουμε άλμη να καλύψει τη φέτα. Βάζουμε ένα πιάτο, λίγο βάρος για μην ανέβει πάνω η φέτα.
- Κλείνουμε καλά το δοχείο και διατηρούμε τη φέτα στο ψυγείο για καιρό.

Αξιολόγησε