Παραδοσιακά Ψαθούρια – Χίος

Παραδοσιακά Ψαθούρια – Χίος

Recipe by Μυρσίνη Ρουμελιώτου-ΜαυριάνουΚατηγορία: Σιροπιαστά
Προετοιμασία

1

hour 

Συστατικά

  • Για τη ζύμη:
  • 1 ποτήριι κρασιού χυμό πορτοκάλι

  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

  • 1 ποτήρι κρασιού νερό

  • 1 ποτήρι κρασιού καλαμποκέλαιο

  • 2 κρόκους αυγών

  • 1 σφηνάκι κονιάκ

  • 3 κ.σ. άχνη ζάχαρη

  • 1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ.

  • Για το τηγάνισμα:
  • Αρκετό λάδι

  • Για το σιρόπι:
  • 3 ποτήρια ζάχαρη καστανή

  • 3½ ποτήρια νερό

  • 250γρ. μέλι

  • 1 ξύλο κανέλας

  • Χυμό από 1 πορτοκάλι

  • Για το πασπάλισμα:
  • Καρύδια

Εκτέλεση

  • Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη και ζυμώνουμε. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
  • Ανοίγουμε λεπτό φύλλο, κόβουμε λωρίδες, μετά τις λωρίδες σε μικρότερα κομμάτια (μήκους 10 πόντους περίπου για φιογκάκια και περίπου 20 πόντους αν τα τυλίξουμε σαν ρολό). Τα μικρότερα κομμάτια πιέζουμε στη μέση να φαίνονται σαν φιογκάκια.
  • Τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα. Τα βάζουμε σε μια πιατέλα με χαρτί για να απορροφήσει το επιπλέον λάδι.
  • Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι μέχρι να δέσει.
  • Σιροπιάζουμε τα ψαθούρια και τα πασπαλίζουμε με κοπανισμένο καρύδι.