Παραδοσιακές Δίπλες – Κάρπαθος

Παραδοσιακές Δίπλες – Κάρπαθος

Recipe by Σταματίνα Νικολιδάκη ΧατζημιχάληΚατηγορία: Σιροπιαστά
Μερίδες

70

κομμάτια
Προετοιμασία

50

λεπτά

Συστατικά

  • Για τη ζύμη:
  • 1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ.

  • 330ml λάδι (μισό ελαιόλαδο και μισό σπορέλαιο)

  • 330ml νερό

  • 1 κ.γ. αλάτι

  • Για το σιρόπι:
  • 1 κιλό ζάχαρη

  • 500ml νερό

  • Λίγο λεμόνι

  • Μέλι

  • Για το πασπάλισμα:
  • Κανέλα

  • Μαστίχα κοπανισμένη

Εκτέλεση

  • Για τις δίπλες:
  • Φτιάχνουμε τη ζύμη με το αλεύρι, το λάδι, το νερό και το αλάτι . Ζυμώνουμε καλά και αφήνουμε τη ζύμη για περίπου 10 λεπτά να ξεκουραστεί.
  • Μοιράζουμε το ζυμάρι σε τρία μέρη. Με το ξυλίκι (βέργα) ανοίγουμε μεγάλα στρογγυλά φύλλα, σχεδόν όσο το μάκρος τις βέργας. Στο άνοιγμα των φύλλων βάζουμε αρκετό αλεύρι στην επιφάνεια, κάθε φορά που το γυρνάμε.
  • Τυλίγουμε το φύλλο γύρω από το ξυλίκι και βγάζουμε από μέσα το ξυλίκι. Το πατάμε το φύλλο λιγάκι με το χέρι, κόβουμε λοξά (κάθε φύλλο βγάζει 23-25 κομμάτια) και μετά γυρίζουμε την κάθε δίπλα και τσιμπάμε στις άκρες, να γίνει σαν βαρκούλα.
  • Τηγανίζουμε τις δίπλες σε μισό ελαιόλαδο μισό σπορέλαιο και τις αφήνουμε να κρυώσουν.
  • Για το σιρόπι και το μέλωμα:
  • Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό και λίγο λεμόνι. Αφού βράσει προσθέτουμε μέλι, ανάλογα με τα γούστα μας.
  • Το σιρόπι θα πρέπει να είναι ζεστό και οι δίπλες κρύες. Τις βάζουμε λίγες-λίγες μέσα στο σιρόπι με μια τρυπητή κουτάλα, τις πατάμε ελαφρώς ώστε να βυθιστούν στο σιρόπι για λίγο. Τις βγάζουμε και τις τοποθετούμε σε ένα ρηχό ταψί.
  • Πασπαλίζουμε με μαστίχα κοπανισμένη και κανέλα.

Σημειώσεις

  • Μπορούμε να τις πασπαλίσουμε και με άσπρο αμύγδαλο καβουρδισμένο.