Πιερόγκι – Pierogi

Πιερόγκι – Pierogi

Recipe by Ναταλία ΜουρατίδουΚατηγορία: Λοιπά Ζυμάρια, ΠολωνικήCuisine: Πολωνική
Προετοιμασία

2

hours 
Μαγείρεμα

5

λεπτά

Συστατικά

  • Για την ζύμη:
  • 700γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • Περίπου 1/4 λίτρου νερό χλιαρό

  • Αλάτι

  •  
    Για την γέμιση:
  • 1,5 κιλό πατάτες

  • 300γρ. φέτα (η πολωνική συνταγή έχει ανθότυρο, εγώ προτιμώ την φέτα)

  • 1 μεγάλο κρεμμύδι

  • 1/2 βιτάμ

  • Αλάτι

  • Πιπέρι

Εκτέλεση

  • Για την γέμιση:
  • Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις βράζουμε.
  • Παράλληλα καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το ψιλοκόβουμε.
  • Σε ένα τηγάνι λιώνουμε το βιτάμ και τσιγαρίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι.
  • Όταν μαλακώσουν οι πατάτες, τις στραγγίζουμε και τις κάνουμε πουρέ.
  • Προσθέτουμε το ζεστό ακόμα κρεμμύδι – βιτάμ και την φέτα κομμένη σε κυβάκια.
  • Συνεχίζουμε και τα λιώνουμε όλα μαζί μέχρι να γίνει πουρές ομοιόμορφος.
  • Στο τέλος προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι (όσο αρέσει στον καθένα).
  • Για την ζύμη:
  • Ζυμώνουμε τα υλικά της ζύμης μέχρι να γίνει μαλακιά και εύπλαστη και να μην κολλάει.
  • Την ανοίγουμε με πλάστη, ομοιόμορφα μέχρι να γίνει αρκετά λεπτή. Με ένα ποτήρι κόβουμε τη ζύμη για να βγάλουμε κύκλους περίπου 6εκατοστών.
  • Βάζουμε στο κέντρο λίγη ζύμη, το διπλώνουμε και κολλάμε προσεκτικά τις άκρες. ΠΡΟΣΟΧΗ!!! να μην πάει ζύμη στις άκρες γιατί θα χαλάσουν στο βράσιμο.Πιερόγκι - Pierogi
  • Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια βάζουμε τα Πιερόγκι και τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα.
  • Σε μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε νερό και προσθέτουμε λίγο αλάτι.
  • Όταν αρχίζει να βράζει ρίχνουμε 15-20 Πιερόγκι, τα ανακατεύουμε με μια κουτάλα.
    Τα βράζουμε περίπου για 5 λεπτά.
  • Μπορείτε να λιώσετε λίγο βούτυρο και να τσιγαρίσετε κρεμμύδι για να βάλετε πάνω από τα πιερόγκι όπως στην φωτογραφία.

Σημειώσεις

  • Επίσης πολύ ωραία γίνονται στο τηγάνι. Λιώστε λίγο βούτυρο σε τηγάνι και τηγανίστε τα λίγα λεπτά, δεν θέλει πολύ γιατί καίγονται γρήγορα.
  • Επίσης, μπορείτε να τα παγώσετε πριν το βράσιμο και να τα έχετε για άλλη μέρα. Βάλτε σε έναν δίσκο πρώτα να παγώσουν καλά, για να μην χαλάσουν και μετά σε σακούλες τροφίμων. Δεν χρειάζονται ξεπάγωμα. Τα βάζετε κατευθείαν στο νερό ή στο τηγάνι.