Πορτοκαλόπιτα
Κατηγορία: Πίτες ΓλυκέςΠροετοιμασία
1
hourΨήσιμο
57
λεπτάΑναμονή
15
λεπτάΣυστατικά
300γρ. γιαούρτι στραγγιστό
1 μπεικιν πάουντερ
1 κούπα ζάχαρη
4 αυγά μεγάλα
1 κούπα σπορέλαιο
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
3 βανίλιες
1/2 κιλό φύλλο κρούστας
1 κουταλάκι γλυκού σόδα
2 κουταλιές της σούπας μαρμελάδα πορτοκάλι
1 σφηνάκι λικέρ πορτοκάλι
- Για το σιρόπι:
2,5 κούπες νερό
2,5 κούπες ζάχαρη
1 κούπα φρέσκο χυμό πορτοκάλι
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 στικ κανέλας
1 σφηνάκι λικέρ πορτοκάλι
- Για την διακόσμηση προαιρετικά:
1 κούπα νερό
1,5 κούπα ζάχαρη
Πορτοκάλια μικρά
Εκτέλεση
- Βάζουμε σε κατσαρόλα όλα τα υλικά για το σιρόπι και βράζουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
- Κόβουμε τα φύλλα με τα χέρια σε μικρά κομματάκια, τοποθετούμε σε ένα βαθύ ταψί κουζίνας και ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν ανακατεύοντας ανά διαστήματα.
- Σε μια λεκάνη χτυπάμε με σύρμα τα αυγά και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Τέλος προσθέτουμε και τα φύλλα.
- Ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα για ένα τέταρτο περίπου ώστε να ¨ποτίσουν¨ τα φύλλα.
- Αλευροβουτυρώνουμε ένα ταψάκι 30*22 και ρίχνουμε το μείγμα.
- Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για περίπου 1 ώρα.
- Όταν ροδίσει από πάνω σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο.
- Σιροπιάζουμε ζεστό γλυκό και κρύο σιρόπι.
- Αφήνουμε αρκετές ώρες μέχρι η πορτοκαλόπιτα να απορροφήσει όλο το σιρόπι, κόβουμε σε κομμάτια και τοποθετούμε από μια καραμελωμένη ροδέλα πορτοκαλιού.
- Για τη διακόσμηση: αγοράζουμε πολύ μικρά πορτοκάλια (να είναι σαν μανταρίνια!) και τα κόβουμε σε ροδέλες. Βάζουμε σε κατσαρολάκι 1 κούπα νερό με 1,5 κούπα ζάχαρη και ρίχνουμε τις ροδέλες πορτοκαλιού. Βράζουμε έως ότου καραμελώσουν
Αξιολόγησε