Πορτοκαλόπιτα

Πορτοκαλόπιτα

Recipe by Nikoleta KarageorgouΚατηγορία: Πίτες Γλυκές
Προετοιμασία

1

hour 
Ψήσιμο

57

λεπτά
Αναμονή

15

λεπτά

Συστατικά

  • 300γρ. γιαούρτι στραγγιστό

  • 1 μπεικιν πάουντερ

  • 1 κούπα ζάχαρη

  • 4 αυγά μεγάλα

  • 1 κούπα σπορέλαιο

  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια

  • 3 βανίλιες

  • 1/2 κιλό φύλλο κρούστας

  • 1 κουταλάκι γλυκού σόδα

  • 2 κουταλιές της σούπας μαρμελάδα πορτοκάλι

  • 1 σφηνάκι λικέρ πορτοκάλι

  • Για το σιρόπι:
  • 2,5 κούπες νερό

  • 2,5 κούπες ζάχαρη

  • 1 κούπα φρέσκο χυμό πορτοκάλι

  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι

  • 1 στικ κανέλας

  • 1 σφηνάκι λικέρ πορτοκάλι

  • Για την διακόσμηση προαιρετικά:
  • 1 κούπα νερό

  • 1,5 κούπα ζάχαρη

  • Πορτοκάλια μικρά

Εκτέλεση

  • Βάζουμε σε κατσαρόλα όλα τα υλικά για το σιρόπι και βράζουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
  • Κόβουμε τα φύλλα με τα χέρια σε μικρά κομματάκια, τοποθετούμε σε ένα βαθύ ταψί κουζίνας και ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν ανακατεύοντας ανά διαστήματα.
  • Σε μια λεκάνη χτυπάμε με σύρμα τα αυγά και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Τέλος προσθέτουμε και τα φύλλα.
  • Ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα για ένα τέταρτο περίπου ώστε να ¨ποτίσουν¨ τα φύλλα.
  • Αλευροβουτυρώνουμε ένα ταψάκι 30*22 και ρίχνουμε το μείγμα.
  • Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για περίπου 1 ώρα.
  • Όταν ροδίσει από πάνω σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο.
  • Σιροπιάζουμε ζεστό γλυκό και κρύο σιρόπι.
  • Αφήνουμε αρκετές ώρες μέχρι η πορτοκαλόπιτα να απορροφήσει όλο το σιρόπι, κόβουμε σε κομμάτια και τοποθετούμε από μια καραμελωμένη ροδέλα πορτοκαλιού.
  • Για τη διακόσμηση: αγοράζουμε πολύ μικρά πορτοκάλια (να είναι σαν μανταρίνια!) και τα κόβουμε σε ροδέλες. Βάζουμε σε κατσαρολάκι 1 κούπα νερό με 1,5 κούπα ζάχαρη και ρίχνουμε τις ροδέλες πορτοκαλιού. Βράζουμε έως ότου καραμελώσουν