Ψωμάκια με Κόκκινη Κολοκύθα

Ψωμάκια με Κόκκινη Κολοκύθα

Recipe by Peggy Revekka Emmanouil Κατηγορία: Ψωμιά
Προετοιμασία

1

hour 
Ψήσιμο

20

λεπτά
Αναμονή

2

ώρες

Συστατικά

  • 300γρ. αλεύρι για τσουρέκια ή για ψωμί

  • 30γρ. ζάχαρη

  • ½ κ.γ. αλάτι

  • 140γρ. κολοκύθα βρασμένη και λιωμένη με το πιρούνι

  • 100ml φρέσκο γάλα, χλιαρό

  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά

  • 30γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

Εκτέλεση

  • Βράζουμε την κολοκύθα. Την κόβουμε σε λεπτές φέτες και βάζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, με ελάχιστο νερό, να βράσει για 15-20 λεπτά. Ανακατεύουμε συνέχεια με ξύλινη κουτάλα να μην κολλήσει. Πρέπει να φύγουν τελείως όλα τα υγρά.Ψωμάκια με Κόκκινη Κολοκύθα
  • Μόλις βράσει η κολοκύθα την λιώνουμε με πιρούνι και την αφήνουμε να κρυώσει.
  • Βάζουμε στο μπολ του μίξερ το κοσκινισμένο αλεύρι, την κολοκύθα, τη ζάχαρη, το αλάτι, το γάλα χλιαρό, τη μαγιά και ξεκινάμε να ζυμώνουμε με τον γάντζο στην ταχύτητα 1 μέχρι να μαζευτεί η ζύμη στον γάντζο.
  • Μόλις μαζευτεί η ζύμη στον γάντζο σταματάμε και ρίχνουμε το βούτυρο μέσα στην ζύμη. Τώρα βάζουμε να χτυπηθεί η ζύμη στην ταχύτητα 2 για 20 λεπτά.
  • Παίρνουμε την ζύμη στα χέρια μας και την κάνουμε μια μπάλα. Η ζύμη κολλάει, δεν βάζουμε αλεύρι ή λάδι στα χέρια.
  • Την ξαναβάζουμε μέσα στο μπολ του μίξερ, χωρίς να ρίξουμε αλεύρι, σκεπάζουμε με μεμβράνη και πετσέτα (ή με κουβέρτα) και αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα.
  • Όταν είναι έτοιμη βάζουμε ελάχιστο αλεύρι στον πάγκο, ξεφουσκώνουμε την ζύμη μέσα στο μπολ και την βάζουμε επάνω στον πάγκο. Την χωρίζουμε σε κομμάτια.
  • Αν θέλουμε να κάνουμε κοτσίδες χωρίζουμε την ζύμη στην μέση και μετά σε 6 μπαλάκια. Αν θέλουμε να κάνουμε μικρά ψωμάκια σε σχέδιο κολοκύθας την κόβουμε σε μέγεθος μικρού μανταρινιού.
  • Κάνουμε όλα τα ζυμάρια μπαλάκια και αφήνουμε σκεπασμένα για 15 λεπτά με μεμβράνη και πετσέτα. Μετά τα 15 λεπτά ξεκινάμε να δίνουμε σχήμα στα ψωμάκια.
  • Αν κάνουμε κοτσίδες, με λίγο αλεύρι στον πάγκο πλαταίνουμε τη ζύμη με πλάστη, διπλώνουμε σαν ρόλο, κλείνουμε καλά και πλέκουμε κοτσίδες. Βάζουμε μέσα σε φόρμα που έχουμε βουτυρώσει, σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα.
  • Για να κάνουμε κολοκύθες αφού φουσκώσουν τα μπαλάκια κόβουμε ακτίνες (7 κοψίματα) γύρω γύρω, μέχρι κάτω, να κοπεί τελείως.
  • Αν θέλουμε να βάλουμε μέσα γέμιση τις πλαταίνουμε με το χέρι και μετά λίγο με πλάστη (όχι πολύ μεγάλα) και γεμίζουμε με κόκκινη κολοκύθα βρασμένη με ζάχαρη και σταφίδες (η γέμιση δεν πρέπει να έχει καθόλου ζουμιά). Κλείνουμε σαν πουγκάκια καλά, το κλείσιμο το βάζουμε από κάτω και μετά κόβουμε με το μαχαίρι. Όταν φουσκώσουν κλείνουν στην κόψη και δεν βγαίνει η γέμιση.
  • Αφήνουμε τις κολοκύθες σε ταψί με λαδόκολλα να φουσκώσουν για 1 ώρα.
  • Μετά από μία ώρα αλείφουμε με πινέλο φρέσκο γάλα και ρίχνουμε επάνω ή κολοκυθόσπορους ή ηλιόσπορους.Ψωμάκια με Κόκκινη Κολοκύθα
  • Ψήνουμε στους 180 βαθμούς, αέρα ή αντιστάσεις για 17-20 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο, να πάρουν ένα όμορφο χρώμα.
  • Όταν τα βγάλουμε από τον φούρνο τα αλείφουμε με βούτυρο να γυαλίσουν.
Ψωμάκια με Κόκκινη Κολοκύθα