Τυροκούλουρα

Τυροκούλουρα

Recipe by Ευδοκία ΠαπαμακαρίουΚατηγορία: Λοιπά Ζυμάρια
Προετοιμασία

1

hour 
Ψήσιμο

30

λεπτά

Συστατικά

  • Για τη ζύμη:
  • 1 αυγό

  • 1 ασπράδι

  • 125γρ. γιαούρτι στραγγιστό

  • 125γρ. νερό

  • 100γρ. ηλιέλαιο

  • 1 κ.σ. ξύδι άσπρο

  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

  • 1 κ.γ. αλάτι

  • 500-550γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

  • 100γρ. βιτάμ

  • Για την γέμιση:
  • Φέτα ή άλλο τυρί που λιώνει

  • Για επάλειψη:
  • Κρόκο αυγού

  • Σουσάμι

Εκτέλεση

  • Σε μια λεκάνη βάζουμε το αυγό και το ασπράδι, τα χτυπάμε με το σύρμα.
  • Στη συνέχεια ρίχνουμε το γιαούρτι, το νερό, το ηλιέλαιο και συνεχίζουμε το χτύπημα.
  • Προσθέτουμε στο ξύδι το μπέικιν πάουντερ, το ανακατεύουμε και το ρίχνουμε στο προηγούμενο μείγμα. Προσθέτουμε το αλάτι, το αλεύρι και ζυμώνουμε να γίνει μια αφράτη ζύμη.
  • Κόβουμε τη ζύμη σε 10 μπαλάκια. Τα σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστούν για 15 λεπτά.
  • Πάνω από κάθε μπαλάκι βάζουμε 1 κ.γ. βιτάμ. Απλώνουμε με τα χέρια το βιτάμ σε όλο το μπαλάκι και το ανοίγουμε με τα δάχτυλά μας σε ένα μικρό φυλλαράκι. Συνεχίζουμε έτσι με όλα τα μπαλάκια.
  • Βάζουμε τα φυλλαράκια το ένα πάνω στο άλλο και ανοίγουμε με τον πλάστη σε ένα μεγάλο φύλλο, ούτε χοντρό, ούτε πολύ ψιλό.
  • Κόβουμε το φύλλο σε λωρίδες και μια μια τις ανοίγουμε λίγο με τα δάχτυλα.
  • Βάζουμε γέμιση, κλείνουμε από τις δυο πλευρές, ρολάρουμε λίγο και κόβουμε την κάθε λωρίδα σε τρία κομμάτια, ενώνουμε τις άκρες και βάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
  • Αλείφουμε με κρόκο αυγού και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
  • Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά.