Τυροκούλουρα
Κατηγορία: Λοιπά ΖυμάριαΠροετοιμασία
1
hourΨήσιμο
30
λεπτάΣυστατικά
- Για τη ζύμη:
1 αυγό
1 ασπράδι
125γρ. γιαούρτι στραγγιστό
125γρ. νερό
100γρ. ηλιέλαιο
1 κ.σ. ξύδι άσπρο
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. αλάτι
500-550γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
100γρ. βιτάμ
- Για την γέμιση:
Φέτα ή άλλο τυρί που λιώνει
- Για επάλειψη:
Κρόκο αυγού
Σουσάμι
Εκτέλεση
- Σε μια λεκάνη βάζουμε το αυγό και το ασπράδι, τα χτυπάμε με το σύρμα.
- Στη συνέχεια ρίχνουμε το γιαούρτι, το νερό, το ηλιέλαιο και συνεχίζουμε το χτύπημα.
- Προσθέτουμε στο ξύδι το μπέικιν πάουντερ, το ανακατεύουμε και το ρίχνουμε στο προηγούμενο μείγμα. Προσθέτουμε το αλάτι, το αλεύρι και ζυμώνουμε να γίνει μια αφράτη ζύμη.
- Κόβουμε τη ζύμη σε 10 μπαλάκια. Τα σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστούν για 15 λεπτά.
- Πάνω από κάθε μπαλάκι βάζουμε 1 κ.γ. βιτάμ. Απλώνουμε με τα χέρια το βιτάμ σε όλο το μπαλάκι και το ανοίγουμε με τα δάχτυλά μας σε ένα μικρό φυλλαράκι. Συνεχίζουμε έτσι με όλα τα μπαλάκια.
- Βάζουμε τα φυλλαράκια το ένα πάνω στο άλλο και ανοίγουμε με τον πλάστη σε ένα μεγάλο φύλλο, ούτε χοντρό, ούτε πολύ ψιλό.
- Κόβουμε το φύλλο σε λωρίδες και μια μια τις ανοίγουμε λίγο με τα δάχτυλα.
- Βάζουμε γέμιση, κλείνουμε από τις δυο πλευρές, ρολάρουμε λίγο και κόβουμε την κάθε λωρίδα σε τρία κομμάτια, ενώνουμε τις άκρες και βάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
- Αλείφουμε με κρόκο αυγού και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
- Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά.
Αξιολόγησε