Τούρτα Σπάρτακ
Κατηγορία: Τούρτες – ΠάστεςΠροετοιμασία
1
hour40
λεπτάΨήσιμο
1
hourΣυστατικά
- Για την ζύμη:
4 αυγά
1 ποτήρι ζάχαρη
3 κ.σ. μέλι
1 κ.γ. σόδα
150γρ. βούτυρο
3 κ.σ. κακάο
4½ κούπες αλεύρι
- Για την κρέμα:
3 ποτήρια γάλα
1 αυγό
1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1 φακελάκι άνθος αραβοσίτου βανίλια (ή 2 κ.σ. αλεύρι +2 κ.σ. νισεστέ)
1 βανίλια
100γρ. βούτυρο
1 φακελάκι Garni σαντιγί
- Για την γκανάζ:
3 κ.σ. ζάχαρη
3 κ.σ. κακάο
1 κ.σ. βούτυρο
100γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
8 -10 κ.σ. γάλα
Εκτέλεση
- Για την ζύμη:
- Σε μπεν μαρί λιώνουμε τη ζάχαρη, το μέλι και το βούτυρο, ανακατεύουμε συνέχεια. Αφού λιώσουν, προσθέτουμε τη σόδα και ανακατεύουμε (το μείγμα αφρίζει μόλις προσθέσουμε την σόδα).
- Προσθέτουμε τα αυγά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Προσθέτουμε το αλεύρι και το κακάο. Κάνουμε μια ζύμη μαλακιά και την κόβουμε σε 10 κομμάτια.
- Ένα ένα τα ανοίγουμε σε λαδόκολλα.
- Ψήνουμε στους 180 βαθμούς, στις αντιστάσεις, 5-6 λεπτά το καθένα, μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα. Όσο ψήνεται το ένα, ανοίγουμε το άλλο φύλλο.
- Κόβουμε όλα με ένα καπάκι στρογγυλό, να είναι ίδια.
- Για την κρέμα:
- Ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το αυγό, το αλεύρι, το άνθος αραβοσίτου, τη βανίλια και τα ρίχνουμε στο ζεστό γάλα. Ανακατεύουμε μέχρι να πήξει.
- Σκεπάζουμε με μεμβράνη και όταν κρυώσει το μείγμα το χτυπάμε στο μίξερ μαζί με την σαντιγί και το βούτυρο.
- Για την γκανάζ:
- Ρίχνουμε όλα τα υλικά στο ζεστό γάλα, ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν. Η γκανάζ πρέπει να είναι παχύρρευστη.
- Για το στήσιμο:
- Βάζουμε το παντεσπάνι, λίγη κρέμα – ίσα ίσα να καλύπτει το παντεσπάνι. Επαναλαμβάνουμε, πάλι παντεσπάνι, λίγη κρέμα….10 στρώσεις, ώσπου να τελειώσουν.
- Ρίχνουμε τη σοκολάτα από πάνω.
- Το παντεσπάνι που περίσσεψε, όταν κόψαμε τα παντεσπάνια με το καπάκι, το βάζουμε στο μπλέντερ να γίνουν σκόνη. Με αυτό στολίζουμε τα πλαϊνά της τούρτας.

Αξιολόγησε