Τούρτα Σπάρτακ

Τούρτα Σπάρτακ

Recipe by Jenia KampakakiΚατηγορία: Τούρτες – Πάστες
Προετοιμασία

1

hour 

40

λεπτά
Ψήσιμο

1

hour 

Συστατικά

  • Για την ζύμη:
  • 4 αυγά

  • 1 ποτήρι ζάχαρη

  • 3 κ.σ. μέλι

  • 1 κ.γ. σόδα

  • 150γρ. βούτυρο

  • 3 κ.σ. κακάο

  • 4½ κούπες αλεύρι

  • Για την κρέμα:
  • 3 ποτήρια γάλα

  • 1 αυγό

  • 1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη

  • 1 φακελάκι άνθος αραβοσίτου βανίλια (ή 2 κ.σ. αλεύρι +2 κ.σ. νισεστέ)

  • 1 βανίλια

  • 100γρ. βούτυρο

  • 1 φακελάκι Garni σαντιγί

  • Για την γκανάζ:
  • 3 κ.σ. ζάχαρη

  • 3 κ.σ. κακάο

  • 1 κ.σ. βούτυρο

  • 100γρ. σοκολάτα κουβερτούρα

  • 8 -10 κ.σ. γάλα

Εκτέλεση

  • Για την ζύμη:
  • Σε μπεν μαρί λιώνουμε τη ζάχαρη, το μέλι και το βούτυρο, ανακατεύουμε συνέχεια. Αφού λιώσουν, προσθέτουμε τη σόδα και ανακατεύουμε (το μείγμα αφρίζει μόλις προσθέσουμε την σόδα).
  • Προσθέτουμε τα αυγά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι και το κακάο. Κάνουμε μια ζύμη μαλακιά και την κόβουμε σε 10 κομμάτια.
  • Ένα ένα τα ανοίγουμε σε λαδόκολλα.
  • Ψήνουμε στους 180 βαθμούς, στις αντιστάσεις, 5-6 λεπτά το καθένα, μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα. Όσο ψήνεται το ένα, ανοίγουμε το άλλο φύλλο.
  • Κόβουμε όλα με ένα καπάκι στρογγυλό, να είναι ίδια.
  • Για την κρέμα:
  • Ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το αυγό, το αλεύρι, το άνθος αραβοσίτου, τη βανίλια και τα ρίχνουμε στο ζεστό γάλα. Ανακατεύουμε μέχρι να πήξει.
  • Σκεπάζουμε με μεμβράνη και όταν κρυώσει το μείγμα το χτυπάμε στο μίξερ μαζί με την σαντιγί και το βούτυρο.
  • Για την γκανάζ:
  • Ρίχνουμε όλα τα υλικά στο ζεστό γάλα, ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν. Η γκανάζ πρέπει να είναι παχύρρευστη.
  • Για το στήσιμο:
  • Βάζουμε το παντεσπάνι, λίγη κρέμα – ίσα ίσα να καλύπτει το παντεσπάνι. Επαναλαμβάνουμε, πάλι παντεσπάνι, λίγη κρέμα….10 στρώσεις, ώσπου να τελειώσουν.
  • Ρίχνουμε τη σοκολάτα από πάνω.
  • Το παντεσπάνι που περίσσεψε, όταν κόψαμε τα παντεσπάνια με το καπάκι, το βάζουμε στο μπλέντερ να γίνουν σκόνη. Με αυτό στολίζουμε τα πλαϊνά της τούρτας.
Τούρτα Σπάρτακ