Γαλατόπιτα

Γαλατόπιτα

Recipe by Ρουλα ΛυρουΚατηγορία: Πίτες Γλυκές
Προετοιμασία

25

λεπτά
Ψήσιμο

40

λεπτά

Συστατικά

  • Για την γαλατόπιτα:
  • 1½ λίτρο γάλα

  • 1½ κούπα του τσαγιού ζάχαρη

  • 5 αυγά

  • 1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό

  • 3 κ.σ. κορν φλάουρ

  • 2 κ.σ. βούτυρο

  • 2 βανίλιες

  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

  • Για την επικάλυψη:
  • 1 αυγό

  • 2 κ.σ. ζάχαρη

  • 2 κ.σ. σπορέλαιο

  • 1 βανίλια

Εκτέλεση

  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να κάψει το γάλα.
  • Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά, το σιμιγδάλι και το κορν φλάουρ.
  • Προσθέτουμε λίγο λίγο το καυτό γάλα, μέχρι να τελειώσει.
  • Βάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει.
  • Όταν πήξει προσθέτουμε το βούτυρο, τις βανίλιες και το ξύσμα πορτοκαλιού.
  • Βουτυρώνουμε ένα ταψί 36εκ. και το πασπαλίζουμε με λίγο σιμιγδάλι. Ρίχνουμε το μείγμα μέσα.
  • Χτυπάμε το αυγό, τη ζάχαρη, τη βανίλια και το σπορέλαιο και απλώνουμε πάνω από το μείγμα της γαλατόπιτας.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς, για περίπου 40 λεπτά.

Σημειώσεις

  • Αν θέλουμε, μπορούμε να σιροπιάσουμε την γαλατόπιτα. Την σερβίρουμε και με το γλυκό κουταλιού ή την αχνή ζάχαρη ή μέλι, όπως μας αρέσει.
Γαλατόπιτα