Κέικ Μαρμπρέ – σοκολάτα/βανίλια

Κέικ Μαρμπρε – σοκολάτα/βανίλια

Recipe by Λίζα Σ.Κατηγορία: Κέικ
Προετοιμασία

30

λεπτά
Ψήσιμο

1

hour 

5

λεπτά

Συστατικά

  • 230γρ. βούτυρο αγελαδινό ( πολύ μαλακό σαν πηχτό γιαούρτι)

  • 3 κουταλιές σούπας σπορέλαιο

  • 420γρ. ζάχαρη

  • 5 αυγά (θερμοκρασία δωματίου)

  • 2 κουταλάκια γλυκού βανιλοζάχαρη ή 2-3 βανίλιες

  • 240γρ. γιαούρτι (έβαλα πρόβειο)

  • 100-120ml γάλα φρέσκο ή εβαπορέ (διαλυμένο με νερό σε ίσα μέρη)

  • 1 φαριναπ κοσκινισμένο (ή 500γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις με 3 κουταλάκια γλυκού μπείκιν πάουντερ)

  • 3 γεμάτες κουταλιές κακάο (κοσκινισμένο)

  • 2-3 κουταλιές χλιαρό γάλα

Εκτέλεση

  • Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το βούτυρο μαζί με το λάδι,τη ζάχαρη και τη βανίλια και τα δουλεύουμε οπωσδήποτε επί 6-7 λεπτά ώστε το μείγμα να ασπρίσει και να αφρατέψει.
  • Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και αφήνουμε να χτυπηθούν 2 λεπτά ώστε να αφρατέψει περισσότερο το μείγμα. Με το μίξερ να δουλεύει ρίχνουμε κουταλιές αλεύρι εναλλάξ με το γιαούρτι/γάλα. Μόλις ενσωματωθούν σταματάμε. Δεν πρέπει να το δουλέψουμε πολύ για να γίνει αφράτο το κέικ.
  • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα με τρύπα, χωρητικότητας 3,5 λίτρων.
  • Παίρνουμε 1 κούπα μείγμα και σε αυτό ανακατεύουμε το κακάο μαζί με 2-3 κουταλιές γάλα χλιαρό ώστε να γίνει σοκολατένιο. Ρίχνουμε το μισό άσπρο μείγμα στη φόρμα και από πάνω απλώνουμε το σοκολατένιο. Ρίχνουμε το τελευταίο στρώμα άσπρου μίγματος. Ισιώνουμε την επιφάνεια.
  • Μπήγουμε τη λάμα ενός μαχαιριού μέσα στο μείγμα, κάνουμε μια κυκλική κίνηση και τη βγάζουμε. Χτυπάμε τη φόρμα μας 2-3 φορές στον πάγκο να κάτσει καλά το μείγμα.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 αντιστάσεις. Επειδή χρησιμοποίησα μια αμερικάνικη φόρμα από χυτό αλουμίνιο, μόλις την έβαλα στο φούρνο τον κατέβασα στους 170 βαθμούς. Μετά από 45 λεπτά μείωσα στους 160 βαθμούς. Ψήθηκε 1 ώρα και 5 λεπτά.
  • Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει 10 λεπτά μέσα στη φόρμα πριν το ξεφορμάρουμε σε πιατέλα. Όταν κρυώσει καλά του ρίχνουμε λίγη άχνη.

Σημειώσεις

  • Στις συνηθισμένες φόρμες ψήνουμε το κέικ περίπου 45-60 λεπτά στους 175-180 στις αντιστάσεις. Όταν το τρυπήσουμε με μια βελόνα,πρέπει να βγει καθαρή.
  • Διατηρούμε σκεπασμένο με ναύλον για να μη στεγνώσει. Ή κόβουμε φέτες, τις τυλίγουμε σε μεμβράνη και βάζουμε κατάψυξη για να έχουμε πάντοτε φρέσκο κέικ για τον καφέ μας.