Κουλούρια Θεσσαλονίκης
Κατηγορία: Λοιπά ΖυμάριαΜερίδες
24
τεμάχιαΠροετοιμασία
30
λεπτάΜαγείρεμα
35
λεπτάΑναμονή
30
λεπτάΣυστατικά
1 κιλό αλεύρι
80 γραμμάρια ζάχαρη
20 γραμμάρια αλάτι
30 γραμμάρια μαγιά νωπή
100 ml ελαιόλαδο
500 ml νερό χλιαρό
200 γραμμάρια σουσάμι
Εκτέλεση
- Σε μεγάλο μπολ κάνουμε λακκούβα στο αλεύρι και βάζουμε μέσα την ζάχαρη,το αλάτι,το λάδι και την μαγιά διαλυμένη στο χλιαρό νερό.
- Παίρνουμε λίγο λίγο από το αλεύρι από γύρω-γύρω και κάνουμε ένα καλό ζυμάρι που να μην κολλάει στα χέρια μας. Το βγάζουμε από το μπολ και το δουλεύουμε σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια μέχρι να “στρώσει”.
- Λαδώνουμε ελαφρά το μπολ και βάζουμε μέσα το ζυμάρι μας,το σκεπάζουμε με πετσέτα και μετά με κουβέρτα και το βάζουμε σε ζεστό μέρος.
Σε μισή ώρα το ζυμάρι θα έχει διπλασιαστεί. - Το βγάζουμε από το μπολ και το ζυμώνουμε για 5 λεπτά να φύγει ο αέρας από μέσα.
- Το κόβουμε σε 24 κομμάτια και τα κάνουμε κορδόνια μήκους 30 εκατοστών. Ενώνουμε τις δύο άκρες να γίνουν κουλούρια.
- Βάζουμε χλιαρό νερό σε ρηχό σκεύος και τα βουτάμε μέσα και αμέσως τα βουτάμε και στο σουσάμι.
- Τα αραδιάζουμε σε μεγάλο ταψί κουζίνας που στρώσαμε αντικολλητικό χαρτί.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και τα ψήνουμε για 35 λεπτά ή έως ότου πάρουν ρόδινο χρώμα.
Σημειώσεις
- Τα αφήνουμε κρυώνουν και τα βάζουμε στην κατάψυξη σε σακουλάκια ή αλουμινόχαρτο και όταν τα χρειαζόμαστε τα ξεπαγώνουμε και τα ζεσταίνουμε.
- Αν θέλουμε μπορούμε όταν κάνουμε τα κορδόνια να τα κάνουμε πιο χοντρά, να τα ανοίξουμε και να βάλουμε γέμιση. Είναι υπέροχα με κρέμα τυρί ή φέτα.
Αξιολόγησε