Λεμονότουρτα
Κατηγορία: Τούρτες – ΠάστεςΠροετοιμασία
45
λεπτάΨήσιμο
25
λεπτάΣυστατικά
- Για το παντεσπάνι:
5 αυγά
150γρ. ζάχαρη
150γρ. αλεύρι
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
2 κ.σ. νερό
Ξύσμα από 1 λεμόνι
1 βανίλια
1 πρέζα αλάτι
- Για το σιρόπι:
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα νερό
1 κ.γ. χυμό λεμόνι
- Για την κρέμα λεμονιού:
3 αυγά
5 κ.σ. κορν φλάουρ
2 κούπες γάλα
½ κούπα ζάχαρη
¼ κούπας χυμό λεμόνι
Ξύσμα από 1 λεμόνι
4 κ.σ. βούτυρο
400γρ. κρέμα γάλακτος
- Για το γλάσο λεμονιού:
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα νερό
2 κ.σ. + 2 κ.γ. κορν φλάουρ
4 κ.σ. χυμό λεμόνι
Λίγο κίτρινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
Εκτέλεση
- Για το παντεσπάνι:
- Κοσκινίζουμε τα στερεά υλικά.
- Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη 2-3 λεπτά στο μίξερ, να αφρατέψουν.
- Ρίχνουμε σιγά σιγά στο μείγμα τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε απαλά με μια μαρίζ.
- Αδειάζουμε το μείγμα σε στρογγυλή αποσπώμενη φόρμα 28 εκ., στρωμένη με λαδόκολλα και βουτυρωμένη γύρω-γύρω.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 20-25 λεπτά περίπου.
- Για το σιρόπι:
- Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε το νερό, τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού. Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
- Για την κρέμα λεμονιού:
- Σε μικρή κατσαρόλα ανακατεύουμε το κορν φλάουρ, τη ζάχαρη, τα αυγά και το χυμό λεμονιού.
- Ζεσταίνουμε το γάλα και το ρίχνουμε στη κατσαρόλα με το κορν φλάουρ ανακατεύοντας συνέχεια.
- Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και σιγοβράζουμε την κρέμα ανακατεύοντας συνεχώς
μέχρι να πήξει. - Κατεβάζουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε το ξύσμα, το βούτυρο και ανακατεύουμε.
- Αφήνουμε να κρυώσει κολλώντας επάνω στην επιφάνεια πλαστική μεμβράνη.
- Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με λίγη άχνη σε σαντιγί και ενσωματώνουμε απαλά τις δύο κρέμες.
- Για το γλάσο λεμονιού:
- Διαλύουμε το κορν φλάουρ στο νερό και το ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι με την ζάχαρη και το λεμόνι.
- Ανακατεύουμε μέχρι να δέσει το γλάσο. Αφήνουμε να κρυώσει και βάζουμε λίγο κίτρινο χρώμα ζαχαροπλαστικής.
- Για την συναρμολόγηση της τούρτας:
- Κόβουμε το παντεσπάνι οριζόντια στα δυο.
- Μοιράζουμε την κρέμα περίπου σε 2 μέρη. Αφήνουμε λίγη κρέμα για τον στολισμό.
- Σε μια πιατέλα βάζουμε το ένα παντεσπάνι, το βρέχουμε με το σιρόπι και απλώνουμε μια στρώση κρέμας.
- Βάζουμε το δεύτερο παντεσπάνι, το βρέχουμε με το σιρόπι. Με την δεύτερη δόση κρέμας καλύπτουμε το παντεσπάνι και τα πλαϊνά της τούρτας.
- Ρίχνουμε από πάνω το γλάσο και στολίζουμε με την κρέμα που αφήσαμε στην άκρη.

Αξιολόγησε