Λεμονότουρτα

Λεμονότουρτα

Recipe by Eleni KalaitzidouΚατηγορία: Τούρτες – Πάστες
Προετοιμασία

45

λεπτά
Ψήσιμο

25

λεπτά

Συστατικά

  • Για το παντεσπάνι:
  • 5 αυγά

  • 150γρ. ζάχαρη

  • 150γρ. αλεύρι

  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

  • 2 κ.σ. νερό

  • Ξύσμα από 1 λεμόνι

  • 1 βανίλια

  • 1 πρέζα αλάτι

  • Για το σιρόπι:
  • 1 κούπα ζάχαρη

  • 1 κούπα νερό

  • 1 κ.γ. χυμό λεμόνι

  • Για την κρέμα λεμονιού:
  • 3 αυγά

  • 5 κ.σ. κορν φλάουρ

  • 2 κούπες γάλα

  • ½ κούπα ζάχαρη

  • ¼ κούπας χυμό λεμόνι

  • Ξύσμα από 1 λεμόνι

  • 4 κ.σ. βούτυρο

  • 400γρ. κρέμα γάλακτος

  • Για το γλάσο λεμονιού:
  • 1 κούπα ζάχαρη

  • 1 κούπα νερό

  • 2 κ.σ. + 2 κ.γ. κορν φλάουρ

  • 4 κ.σ. χυμό λεμόνι

  • Λίγο κίτρινο χρώμα ζαχαροπλαστικής

Εκτέλεση

  • Για το παντεσπάνι:
  • Κοσκινίζουμε τα στερεά υλικά.
  • Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη 2-3 λεπτά στο μίξερ, να αφρατέψουν.
  • Ρίχνουμε σιγά σιγά στο μείγμα τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε απαλά με μια μαρίζ.
  • Αδειάζουμε το μείγμα σε στρογγυλή αποσπώμενη φόρμα 28 εκ., στρωμένη με λαδόκολλα και βουτυρωμένη γύρω-γύρω.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 20-25 λεπτά περίπου.
  • Για το σιρόπι:
  • Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε το νερό, τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού. Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
  • Για την κρέμα λεμονιού:
  • Σε μικρή κατσαρόλα ανακατεύουμε το κορν φλάουρ, τη ζάχαρη, τα αυγά και το χυμό λεμονιού.
  • Ζεσταίνουμε το γάλα και το ρίχνουμε στη κατσαρόλα με το κορν φλάουρ ανακατεύοντας συνέχεια.
  • Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και σιγοβράζουμε την κρέμα ανακατεύοντας συνεχώς
    μέχρι να πήξει.
  • Κατεβάζουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε το ξύσμα, το βούτυρο και ανακατεύουμε.
  • Αφήνουμε να κρυώσει κολλώντας επάνω στην επιφάνεια πλαστική μεμβράνη.
  • Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με λίγη άχνη σε σαντιγί και ενσωματώνουμε απαλά τις δύο κρέμες.
  • Για το γλάσο λεμονιού:
  • Διαλύουμε το κορν φλάουρ στο νερό και το ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι με την ζάχαρη και το λεμόνι.
  • Ανακατεύουμε μέχρι να δέσει το γλάσο. Αφήνουμε να κρυώσει και βάζουμε λίγο κίτρινο χρώμα ζαχαροπλαστικής.
  • Για την συναρμολόγηση της τούρτας:
  • Κόβουμε το παντεσπάνι οριζόντια στα δυο.
  • Μοιράζουμε την κρέμα περίπου σε 2 μέρη. Αφήνουμε λίγη κρέμα για τον στολισμό.
  • Σε μια πιατέλα βάζουμε το ένα παντεσπάνι, το βρέχουμε με το σιρόπι και απλώνουμε μια στρώση κρέμας.
  • Βάζουμε το δεύτερο παντεσπάνι, το βρέχουμε με το σιρόπι. Με την δεύτερη δόση κρέμας καλύπτουμε το παντεσπάνι και τα πλαϊνά της τούρτας.
  • Ρίχνουμε από πάνω το γλάσο και στολίζουμε με την κρέμα που αφήσαμε στην άκρη.
Λεμονότουρτα