Μελιτζανόπιτα

Μελιτζανόπιτα

Recipe by Κλειω Σωκρατους ΚαλαμπακαΚατηγορία: Πίτες Αλμυρές
Προετοιμασία

30

λεπτά
Ψήσιμο

50

λεπτά

Συστατικά

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας

  • Για το άλειμμα των φύλλων:
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο

  • 1 φλιτζανάκι του καφέ νερό

  • 1 κ.σ. αλεύρι

  • Για την γέμιση:
  • 3 μελιτζάνες τσακώνικες, καθαρισμένες και κομμένες σε μικρά κυβάκια

  • 4 μεγάλα κρεμμύδια χοντροκομμένα

  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο

  • Αλάτι

  • Πιπέρι

  • 150γρ. κεφαλοτύρι ή γραβιέρα

  • 1 μικρό φλιτζανάκι του καφέ ρύζι (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  • Για τη γέμιση:
  • Τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια με το ελαιόλαδο. Μόλις μαραθούν τα κρεμμύδια προσθέτουμε τις μελιτζάνες να μαλακώσουν, το αλάτι και το πιπέρι. Στο τέλος προσθέτουμε το τυρί, το ρύζι και ανακατεύουμε.
  • Για την πίτα:
  • Για το άλειμμα των φύλλων ανακατεύουμε το λάδι, το νερό και το αλεύρι.
  • Σε ένα ταψί στρώνουμε 4 φύλλα λαδώνοντας τα ενδιάμεσα. Βάζουμε τη μισή γέμιση και ισιώνουμε την επιφάνεια με ένα κουτάλι.  Στρώνουμε 2 φύλλα και αδειάζουμε την υπόλοιπή γέμιση. Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα λαδώνοντας τα ενδιάμεσα.
  • Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170 βαθμούς, στον αέρα, για 50 λεπτά περίπου, ανάλογα τον φούρνο.

Σημειώσεις

  • Αν θέλουμε να την κάνουμε νηστίσιμη δεν βάζουμε τυρί, απλά βάζουμε λίγο περισσότερο αλάτι.