Μελιτζανόπιτα
Κατηγορία: Πίτες ΑλμυρέςΠροετοιμασία
30
λεπτάΨήσιμο
50
λεπτάΣυστατικά
1 πακέτο φύλλο κρούστας
- Για το άλειμμα των φύλλων:
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1 φλιτζανάκι του καφέ νερό
1 κ.σ. αλεύρι
- Για την γέμιση:
3 μελιτζάνες τσακώνικες, καθαρισμένες και κομμένες σε μικρά κυβάκια
4 μεγάλα κρεμμύδια χοντροκομμένα
3 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
150γρ. κεφαλοτύρι ή γραβιέρα
1 μικρό φλιτζανάκι του καφέ ρύζι (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Για τη γέμιση:
- Τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια με το ελαιόλαδο. Μόλις μαραθούν τα κρεμμύδια προσθέτουμε τις μελιτζάνες να μαλακώσουν, το αλάτι και το πιπέρι. Στο τέλος προσθέτουμε το τυρί, το ρύζι και ανακατεύουμε.
- Για την πίτα:
- Για το άλειμμα των φύλλων ανακατεύουμε το λάδι, το νερό και το αλεύρι.
- Σε ένα ταψί στρώνουμε 4 φύλλα λαδώνοντας τα ενδιάμεσα. Βάζουμε τη μισή γέμιση και ισιώνουμε την επιφάνεια με ένα κουτάλι. Στρώνουμε 2 φύλλα και αδειάζουμε την υπόλοιπή γέμιση. Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα λαδώνοντας τα ενδιάμεσα.
- Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170 βαθμούς, στον αέρα, για 50 λεπτά περίπου, ανάλογα τον φούρνο.
Σημειώσεις
- Αν θέλουμε να την κάνουμε νηστίσιμη δεν βάζουμε τυρί, απλά βάζουμε λίγο περισσότερο αλάτι.
Αξιολόγησε