Κοτόπιτα

Κοτόπιτα

Recipe by Κλειω Σωκρατους ΚαλαμπακαΚατηγορία: Πίτες Αλμυρές
Προετοιμασία

1

hour 
Ψήσιμο

50

λεπτά

Συστατικά

  • Για τη γέμιση:
  • 2 στήθη κοτόπουλο

  • 1 συσκευασία μανιτάρια, χοντροκομμένα

  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, χοντροκομμένο

  • 2 καρότα, ψιλοκομμένα

  • 200γρ. τυριά σκληρά

  • 3 αυγά

  • 1 εβαπορέ μεγάλο

  • ½ κούπα ρύζι ή 1 φλιτζανάκι του καφέ σιμιγδάλι

  • Αλάτι

  • Πιπέρι

  • Λίγο ελαιόλαδο

  • Λίγο βούτυρο

  • Για τη ζύμη:
  • 700γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο

  • 3 κ.σ. ξύδι

  • 1½ κ.γ. αλάτι

  • 330-350ml νερό

  • Λίγο βούτυρο (για το βουτύρωμα των φύλλων)

Εκτέλεση

  • Για τη γέμιση:
  • Βράζουμε το κοτόπουλο και το ψιλοκόβουμε.
  • Βάζουμε σε ένα τηγάνι λίγο ελαιόλαδο και λίγο βούτυρο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και τα καρότα.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε το κοτόπουλο, τα μανιτάρια, το εβαπορέ, το αλάτι, το πιπέρι, το ρύζι…
  • Όταν κρυώσει λίγο η γέμιση βάζουμε τα αυγά χτυπημένα, τα τυριά και ανακατεύουμε.
  • Την αφήνουμε 30 λεπτά να ξεκουραστεί.
  • Για τη ζύμη:
  • Ζυμώνουμε όλα μαζί τα υλικά μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη, να μην κολλάει.
  • Χωρίζουμε τη ζύμη στα δυο και ανοίγουμε δυο μεγάλα φύλλα. Αλείφουμε το κάθε φύλλο με βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και το διπλώνουμε σαν φάκελο. Το βούτυρο πρέπει να πάει παντού. Κάθε φορά που διπλώνουμε βάζουμε βούτυρο.
  • Βάζουμε τα φύλλα για 10 λεπτά στο ψυγείο.
  • Για την κοτόπιτα:
  • Ανοίγουμε τα φύλλα στο μέγεθος του ταψιού που θα χρησιμοποιήσουμε.
  • Βάζουμε το ένα φύλλο κάτω, απλώνουμε τη γέμιση και τοποθετούμε το δεύτερο φύλλο από πάνω.
  • Χαράζουμε την πίτα και ραντίζουμε με λίγο νερό.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170 βαθμούς, στον αέρα, για 50 λεπτά περίπου, ανάλογα τον φούρνο.

Σημειώσεις

  • Για να φαίνεται η πίτα ωραία κομμένη την βγάζουμε στα 10-15 λεπτά, την ξανά χαράζουμε και την βάζουμε πάλι στο φούρνο μέχρι να ολοκληρωθεί το ψήσιμο.
Κοτόπιτα