Σπανακοτυρόπιτα – Τυρόπιτα

Σπανακοτυρόπιτα – Τυρόπιτα

Recipe by Μυρσίνη Ρουμελιώτου-ΜαυριάνουΚατηγορία: Πίτες Αλμυρές
Προετοιμασία

1

hour 
Ψήσιμο

40

λεπτά
Ξεκούραση Ζύμης

15

λεπτά

Συστατικά

  • Για το φύλλο:
  • 200γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

  • 300γρ. αλεύρι κίτρινο

  • ½ κ.γ. αλάτι

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο

  • 250γρ. νερό

  • Για τη γέμιση σπανακοτυρόπιτας:
  • 500γρ. σπανάκι

  • 4 κρεμμυδάκια φρέσκα

  • 4 πράσα

  • 1 ματσάκι δυόσμο φρέσκο

  • ½ ματσάκι άνηθο

  • 200γρ. φέτα

  • 100γρ. γραβιέρα

  • Πιπέρι

  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

  • Για τη γέμιση της τυρόπιτας:
  • 200γρ. τυρί κρέμα

  • 150γρ. φέτα

  • 150γρ. γραβιέρα

  • 1 αυγό

  • Λίγο πιπέρι

Εκτέλεση

  • Για τη γέμιση σπανακοτυρόπιτας:
  • Καθαρίζουμε και ζεματάμε το σπανάκι.
  • Ψιλοκόβουμε τα πράσα, τα κρεμμύδια και τα τσιγαρίζουμε ελαφρώς στο ελαιόλαδο.
  • Ρίχνουμε το ζεματισμένο σπανάκι μέσα στα τσιγαρισμένα κρεμμυδάκια και πράσα, προσθέτουμε τον άνηθο, το δυόσμο.
  • Όταν κρυώσουν προσθέτουμε τα τυριά, τα αυγά και ανακατεύουμε.
  • Για τη γέμιση της τυρόπιτας:
  • Τρίβουμε τη φέτα και την ανακατεύουμε με την κρέμα τυρί, τη γραβιέρα, το αυγό. Προσθέτουμε λίγο πιπέρι.
  • Για το φύλλο:
  • Ζυμώνουμε τα υλικά για 10 λεπτά.
  • Αφήνουμε για 15 λεπτά να ξεκουραστεί.
  • Ανοίγουμε 3 φύλλα, 2 φύλλα για κάτω και με το τρίτο φύλλο σκεπάζουμε την πίτα.
  • Για τη συναρμολόγηση της πίτας:
  • Στρώνουμε 2 φύλλα κάτω.
  • Στη μισή επιφάνεια στρώνουμε τη γέμιση σπανακοτυρόπιτας, στην άλλη μισή τη γέμιση της τυρόπιτας.Σπανακοτυρόπιτα
  • Σκεπάζουμε την πίτα με το 3 φύλλο.
  • Διπλώνουμε καλά τις άκρες των φύλλων και χαράζουμε την πίτα. Ρίχνουμε από πάνω λίγο ελαιόλαδο.Σπανακοτυρόπιτα
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς, στον αέρα, για περίπου 40 λεπτά.