Πάστα Ταψιού

Πάστα Ταψιού

Recipe by Maria MermΚατηγορία: Τούρτες – Πάστες
Μερίδες

16

μερίδες
Προετοιμασία

1

hour 

30

λεπτά
Ψήσιμο

10

λεπτά

Συστατικά

  • Για το παντεσπάνι:
  • 6 αυγά

  • 6 κ.σ. ζάχαρη (κοφτές)

  • 6 κ.σ. αλεύρι (κοφτές)

  • 4 κ.σ. κακάο (γεμάτες)

  • 4 κ.σ. σπορέλαιο

  • 1 βανίλια

  • 2 κ.γ μπέικιν πάουντερ (κοφτές)

  • Για το σιρόπι:
  • 2 κούπες νερό

  • 2 κούπες ζάχαρη

  • 1 βανίλια

  • 2 κ.σ κονιάκ ή άλλο ποτό της αρεσκείας μας (προαιρετικά)

  • 1 κ.γ. χυμό από λεμόνι ή μια κ.σ. γλυκόζη

  • Για την λευκή κρέμα:
  • 2 κονσέρβες Μόρφατ φυτική σαντιγί (κρύες από το ψυγείο)

  • 1 κουτάκι ζαχαρούχο (397-400γρ.)

  • 1 βανίλια

  • Για την γκανάζ σοκολάτας:
  • 200γρ. κουβερτούρα (ψιλοκομμένη)

  • 150γρ. γάλα εβαπορέ

  • 1 κ.σ. μέλι ή γλυκόζη

Εκτέλεση

  • Για το παντεσπάνι:
  • Χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να φουσκώσουν 3-4 λεπτά.
  • Ρίχνουμε και την βανίλια.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι, που το έχουμε κοσκινίσει με το κακάο και το μπέικιν πάουντερ, και ανακατεύουμε με σπάτουλα για να μη χάσουμε όγκο από το φούσκωμα τους.
  • Τέλος ρίχνουμε λίγο λίγο και το σπορέλαιο.
  • Αδειάζουμε το μείγμα σε ταψάκι βαθύ βουτυρωμένο 35Χ30cm.
  • Ψήνουμε στους 180 βαθμούς, στις αντιστάσεις, για 10 λεπτά (δοκιμάζουμε με οδοντογλυφίδα και πρέπει να βγαίνει στεγνή).
  • Για το σιρόπι:
  • Βράζω τα υλικά το σιρόπι (εκτός από το κονιάκ) για 2-3 λεπτά.
  • Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτούμε το κονιάκ.
  • Περιχύνουμε με το καυτό σιρόπι το καυτό γλυκό.
  • Αφήνουμε να κρυώσει.
  • Για την λευκή κρέμα:
  • Χτυπάμε τα Μόρφατ να γίνουν σαντιγί.
  • Προσθέτουμε το ζαχαρούχο, την βανίλια και χτυπάμε να ενσωματωθούν.
  • Απλώνουμε την κρέμα στο κρύο παντεσπάνι και το βάζουμε ψυγείο να παγώσει 1 ώρα.
  • Για την γκανάζ σοκολάτας:
  • Βάζουμε το γάλα να πάρει μια βράση.
  • Ρίχνουμε την ψιλοκομμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε να λιώσει.
  • Προσθέτουμε και το μέλι, ανακατεύουμε και αφήνουμε να γίνει χλιαρή.
  • Περιχύνουμε και απλώνουμε την γκανάζ πάνω από την παγωμένη κρέμα.
  • Το ξανά βάζουμε στο ψυγείο 1-2 ώρες να παγώσει.

Σημειώσεις

  • Προτιμήστε αφού παγώσει το γλυκό πρώτα να το κόψετε σε κομμάτια σκουπίζοντας το μαχαίρι με χαρτί κουζίνας στην κάθε κοψιά.
Πάστα Ταψιού

Η συνταγή είναι της Σόφη Τσιώπου