Πάστα Ταψιού
Κατηγορία: Τούρτες – ΠάστεςΜερίδες
16
μερίδεςΠροετοιμασία
1
hour30
λεπτάΨήσιμο
10
λεπτάΣυστατικά
- Για το παντεσπάνι:
6 αυγά
6 κ.σ. ζάχαρη (κοφτές)
6 κ.σ. αλεύρι (κοφτές)
4 κ.σ. κακάο (γεμάτες)
4 κ.σ. σπορέλαιο
1 βανίλια
2 κ.γ μπέικιν πάουντερ (κοφτές)
- Για το σιρόπι:
2 κούπες νερό
2 κούπες ζάχαρη
1 βανίλια
2 κ.σ κονιάκ ή άλλο ποτό της αρεσκείας μας (προαιρετικά)
1 κ.γ. χυμό από λεμόνι ή μια κ.σ. γλυκόζη
- Για την λευκή κρέμα:
2 κονσέρβες Μόρφατ φυτική σαντιγί (κρύες από το ψυγείο)
1 κουτάκι ζαχαρούχο (397-400γρ.)
1 βανίλια
- Για την γκανάζ σοκολάτας:
200γρ. κουβερτούρα (ψιλοκομμένη)
150γρ. γάλα εβαπορέ
1 κ.σ. μέλι ή γλυκόζη
Εκτέλεση
- Για το παντεσπάνι:
- Χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να φουσκώσουν 3-4 λεπτά.
- Ρίχνουμε και την βανίλια.
- Προσθέτουμε το αλεύρι, που το έχουμε κοσκινίσει με το κακάο και το μπέικιν πάουντερ, και ανακατεύουμε με σπάτουλα για να μη χάσουμε όγκο από το φούσκωμα τους.
- Τέλος ρίχνουμε λίγο λίγο και το σπορέλαιο.
- Αδειάζουμε το μείγμα σε ταψάκι βαθύ βουτυρωμένο 35Χ30cm.
- Ψήνουμε στους 180 βαθμούς, στις αντιστάσεις, για 10 λεπτά (δοκιμάζουμε με οδοντογλυφίδα και πρέπει να βγαίνει στεγνή).
- Για το σιρόπι:
- Βράζω τα υλικά το σιρόπι (εκτός από το κονιάκ) για 2-3 λεπτά.
- Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτούμε το κονιάκ.
- Περιχύνουμε με το καυτό σιρόπι το καυτό γλυκό.
- Αφήνουμε να κρυώσει.
- Για την λευκή κρέμα:
- Χτυπάμε τα Μόρφατ να γίνουν σαντιγί.
- Προσθέτουμε το ζαχαρούχο, την βανίλια και χτυπάμε να ενσωματωθούν.
- Απλώνουμε την κρέμα στο κρύο παντεσπάνι και το βάζουμε ψυγείο να παγώσει 1 ώρα.
- Για την γκανάζ σοκολάτας:
- Βάζουμε το γάλα να πάρει μια βράση.
- Ρίχνουμε την ψιλοκομμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε να λιώσει.
- Προσθέτουμε και το μέλι, ανακατεύουμε και αφήνουμε να γίνει χλιαρή.
- Περιχύνουμε και απλώνουμε την γκανάζ πάνω από την παγωμένη κρέμα.
- Το ξανά βάζουμε στο ψυγείο 1-2 ώρες να παγώσει.
Σημειώσεις
- Προτιμήστε αφού παγώσει το γλυκό πρώτα να το κόψετε σε κομμάτια σκουπίζοντας το μαχαίρι με χαρτί κουζίνας στην κάθε κοψιά.
Η συνταγή είναι της Σόφη Τσιώπου
Ωραίο θα το κάνω