Πατατόπιτα

Πατατόπιτα

Recipe by Alexandra PavlidouΚατηγορία: Λοιπά Ζυμάρια
Προετοιμασία

1

hour 
Ψήσιμο

20

λεπτά

Συστατικά

  • Για τη ζύμη:
  • 1 μαγιά φρέσκια

  • 1 κ.σ. ζάχαρη

  • 1 κ.γ. αλάτι

  • 200ml χλιαρό γάλα

  • 100ml χλιαρό νερό

  • 50ml ηλιέλαιο

  • 500-600γρ. αλεύρι

  • Για τη γέμιση:
  • 1-1½ κιλά πατάτες

  • 1 κρεμμύδι

  • Πάστα ντομάτας

  • Αλάτι

  • Πιπέρι

  • Μαϊντανός

  • Για την επάλειψη:
  • 1 κρόκο αυγού

  • Λίγο γάλα

  • Παπαρουνόσπορο

Εκτέλεση

  • Για τη ζύμη:
  • Σε μια λεκάνη βάζουμε το γάλα, το νερό, τη ζάχαρη και λιώνουμε μέσα την μαγιά, ανακατεύοντας καλά.
  • Προσθέτουμε το ηλιέλαιο, το αλάτι και σιγά σιγά το αλεύρι. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και αφράτη.
  • Την αφήνουμε 1 ώρα σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.
  • Για την γέμιση:
  • Βράζουμε τις πατάτες και τις λιώνουμε με πιρούνι.
  • Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και λίγη πάστα ντομάτας.
  • Προσθέτουμε τις πατάτες, αλάτι, πιπέρι, μαιντανό και ανακατεύουμε ίσα ίσα να ενσωματωθούν τα υλικά.
  • Για την πατατόπιτα:
  • Χωρίζουμε την ζύμη στα 4. Κάθε κομμάτι το ανοίγουμε σε μακρόστενο σχήμα.
  • Βάζουμε κατά μήκος της ζύμης στη μέση γέμιση πατάτας και κλείνουμε την πίτα.
  • Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για τα υπόλοιπα κομμάτια.
  • Τοποθετούμε τις πίτες σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
  • Χαράζουμε το επάνω μέρος μόνο σε τριγωνάκια.
  • Αφήνουμε να φουσκώνουν 20 λεπτά.
  • Τα αλείφουμε με κρόκο αυγού ανακατεμένο με λίγο γάλα και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με παπαρουνόσπορο.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς, πάνω κάτω αντιστάσεις, περίπου για 20 λεπτά.