Πατατόπιτα
Κατηγορία: Λοιπά ΖυμάριαΠροετοιμασία
1
hourΨήσιμο
20
λεπτάΣυστατικά
- Για τη ζύμη:
1 μαγιά φρέσκια
1 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.γ. αλάτι
200ml χλιαρό γάλα
100ml χλιαρό νερό
50ml ηλιέλαιο
500-600γρ. αλεύρι
- Για τη γέμιση:
1-1½ κιλά πατάτες
1 κρεμμύδι
Πάστα ντομάτας
Αλάτι
Πιπέρι
Μαϊντανός
- Για την επάλειψη:
1 κρόκο αυγού
Λίγο γάλα
Παπαρουνόσπορο
Εκτέλεση
- Για τη ζύμη:
- Σε μια λεκάνη βάζουμε το γάλα, το νερό, τη ζάχαρη και λιώνουμε μέσα την μαγιά, ανακατεύοντας καλά.
- Προσθέτουμε το ηλιέλαιο, το αλάτι και σιγά σιγά το αλεύρι. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και αφράτη.
- Την αφήνουμε 1 ώρα σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.
- Για την γέμιση:
- Βράζουμε τις πατάτες και τις λιώνουμε με πιρούνι.
- Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και λίγη πάστα ντομάτας.
- Προσθέτουμε τις πατάτες, αλάτι, πιπέρι, μαιντανό και ανακατεύουμε ίσα ίσα να ενσωματωθούν τα υλικά.
- Για την πατατόπιτα:
- Χωρίζουμε την ζύμη στα 4. Κάθε κομμάτι το ανοίγουμε σε μακρόστενο σχήμα.
- Βάζουμε κατά μήκος της ζύμης στη μέση γέμιση πατάτας και κλείνουμε την πίτα.
- Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για τα υπόλοιπα κομμάτια.
- Τοποθετούμε τις πίτες σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
- Χαράζουμε το επάνω μέρος μόνο σε τριγωνάκια.
- Αφήνουμε να φουσκώνουν 20 λεπτά.
- Τα αλείφουμε με κρόκο αυγού ανακατεμένο με λίγο γάλα και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με παπαρουνόσπορο.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς, πάνω κάτω αντιστάσεις, περίπου για 20 λεπτά.
Αξιολόγησε