Πρασοπιτάκια με Φέτα

Πρασοπιτάκια με Φέτα

Recipe by Jenia KampakakiΚατηγορία: Πίτες Αλμυρές
Προετοιμασία

40

λεπτά
Ψήσιμο

1

hour 

Συστατικά

  • 1 πακέτο φύλλο χωριάτικο Ζαγορίσιο

  • Για τη γέμιση:
  • 5 πράσα

  • 1 κρεμμύδι

  • Μπόλικο δυόσμο ψιλοκομμένο

  • Αλάτι

  • Πιπέρι μαύρο και λίγο κόκκινο

  • 1/3 κουταλάκι ζάχαρη

  • 150γρ. φέτα

  • Για επάλειψη:
  • 1 βιτάμ

  • Σουσάμι προαιρετικά

Εκτέλεση

  • Για τη γέμιση:
  • Ζεσταίνουμε λίγο λάδι σε ένα τηγάνι, ρίχνουμε το κρεμμύδι να τσιγαριστεί και λίγο κόκκινο πιπέρι.
  • Ρίχνουμε τα κομμένα πράσα, τα αφήνουμε να μαραθούν. Προσθέτουμε 1/3 φλιτζανιού νερό να μην κολλήσουν.
  • Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, δυόσμο, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
  • Αφήνουμε να κρυώσουν και μετά προσθέτουμε την φέτα.
  • Για τα πιτάκια:
  • Λιώνουμε ένα βιτάμ.
  • Απλώνουμε τα φύλλα και τα κόβουμε σε δύο λουρίδες, η μια διπλάσια από την άλλη. Με την φαρδιά λουρίδα φύλλου κάνουμε μεγάλα στριφτάρια και με τη στενή, μπουκίτσες.
  • Αλείφουμε με ένα πινέλο τα φύλλα και βάζουμε με ένα κουτάλι κατά μήκος της λουρίδας τη γέμιση.
  • Τυλίγουμε τα στριφτάρια, τα βάζουμε σε λαδωμένα φορμάκια του κέικ και τα πιο μικρά σε φορμάκια για cupcakes. Με αυτό τον τρόπο κρατάνε το σχήμα τους και δεν θα διαλυθούν.
  • Τα αλείφουμε με το βιτάμ και αν θέλουμε ρίχνουμε από πάνω λίγο σουσάμι.
  • Ψήνουμε στους 200 βαθμούς, στις αντιστάσεις, για 50-60 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.