Τυρόπιτα με Σιμιγδαλόκρεμα
Κατηγορία: Πίτες ΑλμυρέςΠροετοιμασία
1
hourΨήσιμο
40
λεπτάΑναμονή
30
λεπτάΣυστατικά
- Για τη ζύμη:
600γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
330ml σόδα
1 κ.σ. κοφτό αλάτι
2 κ.σ. λάδι
2 κ.σ. ξύδι
- Για το άνοιγμα των φύλλων:
150γρ. φυτίνη
100γρ. σπορέλαιο
Νισεστέ
- Για την γέμιση:
2 φλιτζάνια γάλα
3 κ.σ. κοφτές σιμιγδάλι ψιλό
4 κ.σ. βούτυρο
2 αυγά
Αλάτι
Πιπέρι
500γρ. ανθότυρο
250γρ. φέτα
Εκτέλεση
- Για την γέμιση:
- Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το γάλα να ζεσταθεί και προσθέτουμε το σιμιγδάλι ανακατεύοντας. Προσθέτουμε και το βούτυρο.
- Χτυπάμε λίγο τα αυγά και τα προσθέτουμε στο γάλα, ανακατεύοντας. Προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι.
- Μόλις πάρει βράση και αρχίσει να κοχλάζει το αποσύρουμε από την εστία και το αφήνουμε να κρυώσει (καθώς θα κρυώνει, θα φουσκώνει το σιμιγδάλι και θα πήζει η κρέμα).
- Όταν κρυώσει η κρέμα προσθέτουμε τα τυριά.
- Για τη ζύμη:
- Μέσα σε μία λεκάνη ή στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι, το λάδι, το ξύδι και το αλάτι.
- Προσθέτουμε τη σόδα και ζυμώνουμε μέχρι να πετύχουμε μία ζύμη ελαστική και μαλακή, που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα αλλά να συνεχίζει να κολλάει ελαφρώς. Σκεπάζουμε την ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί μισή ώρα στο ψυγείο.
- Λιώνουμε τη φυτίνη και την ανακατεύουμε με το λάδι.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 30 μπαλάκια και ανοίγουμε φύλλα με τη βοήθεια του νισεστέ, όσο ένα πιάτο. Τα βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο αλείφοντας τα ανάμεσα με το μείγμα λαδιού με τη φυτίνη. Κάνουμε δύο στοίβες των 15 φύλλων, το τελευταίο φύλλο δεν το αλείφουμε.
- Τα τυλίγουμε με μεμβράνη και τα βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει η φυτίνη.
- Για την πίτα:
- Βγάζουμε τα φύλλα από το ψυγείο και με τη βοήθεια του νισεστέ ανοίγουμε από μια στοίβα φύλλων ένα μεγάλο φύλλο (μεγαλύτερο από το ταψί) και το βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί.
- Απλώνουμε τη γέμιση.
- Ανοίγουμε και το άλλο φύλλο (πάλι μεγαλύτερο από το ταψί) και το απλώνουμε πάνω από τη γέμιση. Κλείνουμε γύρω – γύρω τα φύλλα σχηματίζοντας κόθρο.
- Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια και την ραντίζουμε με λάδι.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, για 40 λεπτά περίπου.
Αξιολόγησε