Ραβανί Πολίτικο
Κατηγορία: ΣιροπιαστάΠροετοιμασία
45
λεπτάΨήσιμο
50
λεπτάΨυγείο
60
λεπτάΣυστατικά
6 αυγά
250γρ βούτυρο
2 βανίλιες
1 κούπα ζάχαρη
1 κεσεδάκι γιαούρτι
2 κούπες σιμιγδάλι χοντρό
- Για την κρέμα:
2 κρόκους
4 κ.σ. ζάχαρη
1200ml γάλα
2 βανίλιες
9 κ.σ. κορν φλάουρ
1 κ.σ. βούτυρο
200γρ. κρέμα γάλακτος
- Για το σιρόπι:
1 λίτρο νερό
1 κιλό ζάχαρη
2 ξύλα κανέλας
Χυμό και φλούδα από μισό λεμόνι
Εκτέλεση
- Για το σιρόπι:
- Βράζουμε όλα μαζί τα υλικά για 5 λεπτά και το αφήνουμε να κρυώσει.
- Για το ραβανί:
- Χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη να αφρατέψει.
- Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και χτυπάμε.
- Προσθέτουμε το γιαούρτι, τις βανίλιες και στο τέλος το σιμιγδάλι.
- Ψήνουμε στους 180 βαθμούς, στις αντιστάσεις, για 50 λεπτά.
- Για την κρέμα:
- Σε μία κατσαρόλα βάζουμε 450ml από το γάλα, τη μισή ζάχαρη, τη βανίλια και μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά. Αφήνουμε να ζεσταθεί χωρίς να ανακατέψουμε.
- Σε ένα μπολ βάζουμε τους κρόκους, την υπόλοιπη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός.
- Προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα, το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε.
- Μόλις αρχίσει να βράζει το γάλα το μεταφέρουμε σιγά σιγά στο μείγμα με τους κρόκους ανακατεύοντας συνεχώς.
- Μεταφέρουμε ξανά όλο το μείγμα στην κατσαρόλα και βάζουμε σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε συνέχεια με σύρμα χειρός μέχρι να δέσει και να σφίξει η κρέμα.
- Αφαιρούμε από τη φωτιά, βάζουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
- Αδειάζουμε σε ένα μπολ, καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη ώστε να ακουμπάει στην επιφάνεια της κρέμας και βάζουμε στο ψυγείο για 30-60 λεπτά για να κρυώσει καλά.
- Χτυπάμε τη κρέμα γάλακτος να γίνει σαντιγί.
- Σε ένα μπολ βάζουμε την κρέμα και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα για να αφρατέψει.
- Προσθέτουμε τη σαντιγί και ανακατεύουμε απαλά με μία μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθούν και έχουμε μία αφράτη κρέμα.
- Σιροπιάζουμε το ραβανί.
- Βάζουμε στο ραβανί τη κρέμα και απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια με μια μαρίζ.
- Αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα να κρυώσει καλά.
- Πασπαλίζουμε με κανέλα και σερβίρουμε
Αξιολόγησε