Τιραμισού με Φράουλες
Κατηγορία: Τούρτες – ΠάστεςΠροετοιμασία
1
hour30
λεπτάΣυστατικά
60-80 μπισκότα σαβαγιάρ
- Για την κρέμα κάσταρντ:
2 μεγάλους κρόκους αυγών
100γρ. ζάχαρη
2 κ.σ. κορν φλάουρ
30ml νερό
355ml γάλα πλήρες
8γρ. αλεύρι
113γρ. βούτυρο αγελαδινό
2 βανίλιες
227γρ. τυρί μασκαρπόνε, θερμοκρασία δωματίου
473ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά (κρύα)
- Για τη σάλτσα φράουλα:
1 κιλό φράουλες κομμένες σε κομματάκια
¾ -1 φλιτζάνι ζάχαρη
¼ φλιτζάνι χυμό λεμονιού
- Για το γαρνίρισμα:
2 φλιτζάνια φράουλες
Σαντιγί και τρούφα σοκολάτας (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Για τη σάλτσα φράουλα:
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τις κομμένες φράουλες, τη ζάχαρη (ποσότητα εξαρτάται από το πόσο γλυκιά την θέλουμε) και τον\ χυμό λεμονιού.
- Βράζουμε τη σάλτσα για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να πήξει ελαφρώς. Την αφήνουμε να κρυώσει.
- Για την κρέμα κάσταρντ:
- Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τους κρόκους αυγών, τη μια βανίλια και τη ζάχαρη, για ένα λεπτό.
- Σε ξεχωριστό μικρό μπολ ανακατεύουμε το κορν φλάουρ και το νερό για να σχηματιστεί ένας πολτός. Προσθέτουμε τον πολτό στο μείγμα του κρόκου αυγού. Ανακατεύουμε το μείγμα έντονα για 2-3 λεπτά, μέχρι να γίνει απαλό και να ασπρίσει.
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και το αλεύρι. Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι το γάλα να ζεσταθεί αλλά να μη βράσει.
- Προσθέτουμε αργά το ζεστό γάλα στο μείγμα του κρόκου αυγού. Προσθέτουμε λίγο κάθε φορά και χτυπάμε καλά μετά από κάθε προσθήκη, μέχρι να προστεθεί όλο το γάλα.
- Ρίχνουμε το μείγμα πίσω στη κατσαρόλα. Το βράζουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με μια μαρίζ, για 4-5 λεπτά μέχρι να πήξει.
- Αφαιρούμε το μείγμα από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύομε μέχρι το βούτυρο να λιώσει. Καλύπτουμε την κρέμα με πλαστική μεμβράνη να αγγίζει την επιφάνεια και την τοποθετούμε στο ψυγείο για να κρυώσει (για γρήγορη ψύξη της κρέμας μπορούμε να την απλώσουμε σε λεπτή στρώση σε ταψάκι).
- Αφού κρυώσει η κρέμα, ολοκληρώνουμε την προετοιμασία της γέμισης. Προσθέτουμε το τυρί μασκαρπόνε στη κρύα κρέμα κάσταρντ και χτυπάμε μέχρι το τυρί να ενσωματωθεί καλά στη κρέμα.
- Ρίχνουμε την παγωμένη κρέμα γάλακτος, την άλλη βανίλια και χτυπάμε το μείγμα σε υψηλή ταχύτητα, για 4-5 λεπτά, μέχρι το μείγμα να πήξει και να σχηματίζει απαλές κορυφές.
- Για την συναρμολόγηση της τούρτας:
- Για να συναρμολογήσουμε την τούρτα, χρησιμοποιούμε ένα ταψί μεγάλο με σούστα.
- Δημιουργούμε πρώτα το εξωτερικό δαχτυλίδι με τα μπισκότα σαβαγιάρ. Βουτάμε τα μπισκότα στη σάλτσα φράουλας μόνο από τη μία πλευρά και στη συνέχεια τα τοποθετούμε το ένα δίπλα στο άλλο, γύρω από την φόρμα, με τη βρεγμένη πλευρά να βλέπει στο εσωτερικό του ταψιού.
- Στρώνουμε στο πάτο του ταψιού σαβαγιάρ, με τον ίδιο τρόπο (βρεγμένη πλευρά των σαβαγιάρ να βλέπει προς τα πάνω). Κόβουμε τα μπισκότα σε μικρότερα κομμάτια, εάν χρειαστεί για να τα καλύψουμε όλο το πάτο. Τοποθετούμε αρκετή κρέμα πάνω από τα σαβαγιάρ και την απλώνουμε ομοιόμορφα.
- Βάζουμε εναλλάξ στρώματα μπισκότων και κρέμας. Για τις υπόλοιπες στρώσεις βουτάμε τα μπισκότα στη σάλτσα και από τις δύο πλευρές. Τελειώνουμε με μια στρώση κρέμας.
- Τοποθετούμε την τούρτα στο ψυγείο για τουλάχιστον 8 ώρες.
- Γαρνίρουμε την κορυφή με φέτες φράουλας και ολόκληρες φράουλες παραμετρικά. Εάν θέλουμε, στολίζουμε από πάνω με κρέμα σαντιγί και τρούφα σοκολάτας.
Αξιολόγησε