Τούρτα Καραμέλα

Τούρτα Καραμέλα

Recipe by Δέσποινα ΜποΚατηγορία: Τούρτες – Πάστες
Προετοιμασία

45

λεπτά
Ψήσιμο

20

λεπτά

Συστατικά

  • Για το παντεσπάνι:
  • 5 αυγά

  • 130γρ. αλεύρι

  • 130γρ. ζάχαρη

  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

  • 1 βανίλια

  • 30γρ. κακάο

  • Για το σιρόπι:
  • 1 κούπα ζάχαρη

  • 1 κούπα νερό

  • 1 βανίλια

  • Χυμό από ½ λεμόνι

  • Για την κρέμα καραμέλα:
  • 1 φακελάκι σκόνη βανίλιας (garni)

  • 1 φακελάκι κρέμα στιγμής καραμέλα

  • 250ml γάλα

  • 200ml κρέμα γάλακτος

  • ½ κουτί καραμελωμένο ζαχαρούχο

  • Για το γλάσο καραμέλας:
  • 350γρ. ζάχαρη μαύρη

  • 250ml κρέμα γάλακτος

  • 1 κ.σ. κορν φλάουρ

  • 50γρ. βούτυρο

Εκτέλεση

  • Για το παντεσπάνι:
  • Στο κάδο του μίξερ χτυπάμε τα αυγά, τη ζάχαρη και τη βανίλια, μέχρι να αφρατέψουν.
  • Χαμηλώνουμε την ταχύτητα, προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι – κακάο – μπέικιν πάουντερ και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς, για 20 λεπτά.
  • Για το σιρόπι:
  • Βράζουμε όλα μαζί τα υλικά για 3 λεπτά και το αφήνουμε να κρυώσει.
  • Για την κρέμα:
  • Στο κάδο του μίξερ βάζουμε την κρέμα γάλακτος, το γάλα, τη σκόνη βανίλιας, τη σκόνη καραμέλας και τα χτυπάμε μέχρι να πήξει.
  • Προσθέτουμε το ζαχαρούχο και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί.
    Βάζουμε την κρέμα στο ψυγείο.
  • Για το γλάσο καραμέλας:
  • Σε ένα μπολ βάζουμε την κρέμα γάλακτος και διαλύουμε το κορν φλάουρ.
  • Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε τη ζάχαρη. Δεν ανακατεύουμε, απλά ανακινούμε το τηγάνι κυκλικά.
  • Όταν λιώσει η ζάχαρη προσθέτουμε το βούτυρο, τη κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε μέχρι να πάρει μια βράση. Το αφήνουμε να κρυώσει.
  • Για το στήσιμο της τούρτας:
  • Κόβουμε το παντεσπάνι οριζόντια στα 2.
  • Βάζουμε με ένα πινέλο σιρόπι στο παντεσπάνι και απλώνουμε τη μισή κρέμα.
  • Τοποθετούμε το δεύτερο παντεσπάνι, σιρόπι με το πινέλο και την υπόλοιπη κρέμα.
  • Περιχύνουμε στη τούρτα το γλάσο και την βάζουμε στο ψυγείο.