Τούρτα Καραμέλα
Κατηγορία: Τούρτες – ΠάστεςΠροετοιμασία
45
λεπτάΨήσιμο
20
λεπτάΣυστατικά
- Για το παντεσπάνι:
5 αυγά
130γρ. αλεύρι
130γρ. ζάχαρη
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 βανίλια
30γρ. κακάο
- Για το σιρόπι:
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα νερό
1 βανίλια
Χυμό από ½ λεμόνι
- Για την κρέμα καραμέλα:
1 φακελάκι σκόνη βανίλιας (garni)
1 φακελάκι κρέμα στιγμής καραμέλα
250ml γάλα
200ml κρέμα γάλακτος
½ κουτί καραμελωμένο ζαχαρούχο
- Για το γλάσο καραμέλας:
350γρ. ζάχαρη μαύρη
250ml κρέμα γάλακτος
1 κ.σ. κορν φλάουρ
50γρ. βούτυρο
Εκτέλεση
- Για το παντεσπάνι:
- Στο κάδο του μίξερ χτυπάμε τα αυγά, τη ζάχαρη και τη βανίλια, μέχρι να αφρατέψουν.
- Χαμηλώνουμε την ταχύτητα, προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι – κακάο – μπέικιν πάουντερ και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς, για 20 λεπτά.
- Για το σιρόπι:
- Βράζουμε όλα μαζί τα υλικά για 3 λεπτά και το αφήνουμε να κρυώσει.
- Για την κρέμα:
- Στο κάδο του μίξερ βάζουμε την κρέμα γάλακτος, το γάλα, τη σκόνη βανίλιας, τη σκόνη καραμέλας και τα χτυπάμε μέχρι να πήξει.
- Προσθέτουμε το ζαχαρούχο και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί.
Βάζουμε την κρέμα στο ψυγείο. - Για το γλάσο καραμέλας:
- Σε ένα μπολ βάζουμε την κρέμα γάλακτος και διαλύουμε το κορν φλάουρ.
- Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε τη ζάχαρη. Δεν ανακατεύουμε, απλά ανακινούμε το τηγάνι κυκλικά.
- Όταν λιώσει η ζάχαρη προσθέτουμε το βούτυρο, τη κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε μέχρι να πάρει μια βράση. Το αφήνουμε να κρυώσει.
- Για το στήσιμο της τούρτας:
- Κόβουμε το παντεσπάνι οριζόντια στα 2.
- Βάζουμε με ένα πινέλο σιρόπι στο παντεσπάνι και απλώνουμε τη μισή κρέμα.
- Τοποθετούμε το δεύτερο παντεσπάνι, σιρόπι με το πινέλο και την υπόλοιπη κρέμα.
- Περιχύνουμε στη τούρτα το γλάσο και την βάζουμε στο ψυγείο.
Αξιολόγησε