Κυπριακές Πίτες
Κατηγορία: Διάφορα ΖυμάριαΜερίδες
15
κομμάτιαΠροετοιμασία
45
λεπτάΨήσιμο
5
λεπτάΑναμονή
90
λεπτάΣυστατικά
1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ.
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
2 κ.γ. αλάτι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Νερό χλιαρό
Εκτέλεση
- Διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό και αφήνουμε για λίγα λεπτά να ενεργοποιηθεί.
- Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τη μαγιά, το νερό και ζυμώνουμε. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή, ίσα να μην κολλάει στα χέρια.
- Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει, για περίπου 1 ώρα.
- Όταν φουσκώσει κόβουμε λίγη ζύμη, όσο ένα μανταρίνι μεγάλο, την απλώνουμε με τον πλαστή, δίνοντας της ένα οβάλ σχήμα.
- Βάζουμε τις πίτες πάνω σε τραπεζομάντηλο, τις σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσουν. Στο χρόνο αυτό τις γυρίζουμε δυο φορές, με αυτόν τον τρόπο θα φουσκώσουν το ίδιο και από τις δυο μεριές.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 250 βαθμούς, στον αέρα.
- Χωρίς να βάλουμε λάδι ή λαδόκολλα τοποθετούμε 4-5 πίτες στο ταψί.
- Βάζουμε το ταψί στο φούρνο, στη πάνω σκάλα και μόλις φουσκώσουν οι πίτες τις γυρίζουμε να ψηθούν και από την άλλη πλευρά. Το κάθε ταψί θέλει περίπου 5 λεπτά ψήσιμο.
- Όταν ψηθούν και κρυώσουν τις κόβουμε στη μέση και γεμίζουμε με ό,τι προτιμάμε.
Αξιολόγησε