Τσουρεκάκια με Σταφίδες
Κατηγορία: Λοιπά Ζυμάρια, Πασχαλινές ΣυνταγέςΜερίδες
12
κομμάτιαΠροετοιμασία
40
λεπτάΨήσιμο
30
λεπτάΦούσκωμα
50
λεπτάΣυστατικά
- Για τη ζύμη:
250γρ. γάλα
50γρ. καλαμποκέλαιο
100γρ. βούτυρο
450γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 αυγό
2 βανίλιες
100γρ. ζάχαρη
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- Για τη γέμιση:
150γρ. σταφίδες
- Για το άλειμμα:
Αυγό
Λίγη ζάχαρη
Εκτέλεση
- Ζεσταίνουμε το γάλα, να γίνει χλιαρό.
- Βάζουμε σε ένα μπολ το γάλα, τη μαγιά,1 κ.σ. ζάχαρη, τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε στην άκρη να ενεργοποιηθεί μαγιά.
- Σε άλλο μπολ χτυπάμε με σύρμα το αυγό με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το καλαμποκέλαιο, τις βανίλιες, το ξύσμα πορτοκαλιού και τη μαγιά με το γάλα.
- Προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε. Στο τέλος ρίχνουμε το βούτυρο λίγο λίγο και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε.
- Βάζουμε τη ζύμη σε λαδωμένη λεκάνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 50 λεπτά.
- Μετά το φούσκωμα χωρίζουμε τη ζύμη σε 12 μικρά μπαλάκια.
- Ανοίγουμε φύλλο, βάζουμε 2 κ.σ. σταφίδες.
- Τυλίγουμε το φύλλο, το κάνουμε ένα κορδόνι, το χαράζουμε να κάνουμε 2 κορδόνια.
- Τα πλέκουμε κοτσίδα και τα κάνουμε βραχιολάκι.
- Αφήνουμε τα τσουρέκια στο ταψί να φουσκώσουν.
- Αλείφουμε τα τσουρέκια με αυγό ανακατεμένο με ζάχαρη.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς, στον αέρα, για περίπου 30 λεπτά (ανάλογα τον φούρνο), μέχρι να ροδίσουν.
Εύκολη συνταγή. Η ερώτηση μου ειναι: η ποσότητα για το αλεύρι είναι σίγουρα 450γρ; Δύο φορές έκανα τη ζύμη. Και τις δύο ή ζύμη ήταν πολύ υδαρης και δεν πλαθοταν. Τη δούλευα με λαδωμενα χέρια και για κορδόνια ούτε λόγος. Στις φωτογραφίες σας η ζύμη δείχνει πιο σφιχτή και πλάθεται. Μπορείτε να μου πείτε πού κάνω λάθος; Ευχαριστώ.