Τσουρεκάκια

Τσουρεκάκια

Recipe by Μαρία ΛαρουΚατηγορία: Λοιπά Ζυμάρια, Πασχαλινές Συνταγές
Προετοιμασία

40

λεπτά
Ψήσιμο

30

λεπτά
Φούσκωμα

60

λεπτα

Συστατικά

  • Για τη ζύμη:
  • 800ml γάλα

  • 3 κούπες ζάχαρη

  • 2 φακελάκια ξερή μαγιά ή 60γρ. φρέσκια

  • 250γρ. βούτυρο

  • 3 αυγά

  • 1 κ.σ. μαχλέπι

  • 1 κ.γ. κάρδαμο

  • 1½ κιλό αλεύρι γ.ο.χ.

  • Για πασπάλισμα:
  • Ζάχαρη

  • Τρούφα σοκολάτας

  • Για επάλειψη:
  • Κρόκος αυγού

  • Λίγο εβαπορέ

Εκτέλεση

  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα να γίνει χλιαρό, ρίχνουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
  • Ρίχνουμε μέσα τη μαγιά, ανακατεύουμε και αφήνουμε 10 λεπτά.
  • Προσθέτουμε το βούτυρο, τα αυγά που τα έχουμε ανακατέψει λίγο, το
    μαχλέπι και το κάρδαμο.
  • Ρίχνουμε μέσα 1 κιλό αλεύρι, ζυμώνουμε. Το επιπλέον αλεύρι προσθέτουμε λίγο λίγο, μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακή που δεν κολλάει στα χέρια (παίρνει σχεδόν 1½ κιλό αλεύρι).
  • Αφήνουμε για 1 ώρα τη ζύμη σκεπασμένη, για να φουσκώσει.
  • Μοιράζουμε την ζύμη στα τέσσερα.
  • Παίρνουμε ένα κομμάτι, ανοίγουμε με τον πλάστη τετράγωνο φύλλο και το περνάμε με πινέλο, με λιωμένο βούτυρο. Πασπαλίζουμε το φύλλο με ζάχαρη και με τρούφα σοκολάτας.
  • Κόβουμε λωρίδες, τις διπλώνουμε, τις στρίβουμε και κάνουμε κάτι σαν κόμπο. Τα βάζουμε σε χαρτάκια.
  • Την ίδια διαδικασία επαναλαμβάνουμε με την υπόλοιπη ζύμη.
  • Περνάμε τα τσουρεκάκια με πινέλο, με κρόκο ανακατεμένο με λίγο εβαπορέ.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς, για περίπου 25-30 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα.