Τσουρεκάκια
Κατηγορία: Λοιπά Ζυμάρια, Πασχαλινές ΣυνταγέςΠροετοιμασία
40
λεπτάΨήσιμο
30
λεπτάΦούσκωμα
60
λεπταΣυστατικά
- Για τη ζύμη:
800ml γάλα
3 κούπες ζάχαρη
2 φακελάκια ξερή μαγιά ή 60γρ. φρέσκια
250γρ. βούτυρο
3 αυγά
1 κ.σ. μαχλέπι
1 κ.γ. κάρδαμο
1½ κιλό αλεύρι γ.ο.χ.
- Για πασπάλισμα:
Ζάχαρη
Τρούφα σοκολάτας
- Για επάλειψη:
Κρόκος αυγού
Λίγο εβαπορέ
Εκτέλεση
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα να γίνει χλιαρό, ρίχνουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
- Ρίχνουμε μέσα τη μαγιά, ανακατεύουμε και αφήνουμε 10 λεπτά.
- Προσθέτουμε το βούτυρο, τα αυγά που τα έχουμε ανακατέψει λίγο, το
μαχλέπι και το κάρδαμο. - Ρίχνουμε μέσα 1 κιλό αλεύρι, ζυμώνουμε. Το επιπλέον αλεύρι προσθέτουμε λίγο λίγο, μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακή που δεν κολλάει στα χέρια (παίρνει σχεδόν 1½ κιλό αλεύρι).
- Αφήνουμε για 1 ώρα τη ζύμη σκεπασμένη, για να φουσκώσει.
- Μοιράζουμε την ζύμη στα τέσσερα.
- Παίρνουμε ένα κομμάτι, ανοίγουμε με τον πλάστη τετράγωνο φύλλο και το περνάμε με πινέλο, με λιωμένο βούτυρο. Πασπαλίζουμε το φύλλο με ζάχαρη και με τρούφα σοκολάτας.
- Κόβουμε λωρίδες, τις διπλώνουμε, τις στρίβουμε και κάνουμε κάτι σαν κόμπο. Τα βάζουμε σε χαρτάκια.
- Την ίδια διαδικασία επαναλαμβάνουμε με την υπόλοιπη ζύμη.
- Περνάμε τα τσουρεκάκια με πινέλο, με κρόκο ανακατεμένο με λίγο εβαπορέ.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς, για περίπου 25-30 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα.
Αξιολόγησε