Λεμονόπιτα

Λεμονόπιτα

Recipe by Calliopi Ntekoume Κατηγορία: Πίτες Γλυκές
Προετοιμασία

30

λεπτά
Ψήσιμο

1

hour 

Συστατικά

  • Για τη βάση:
  • 250γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

  • 150γρ. βιτάμ

  • 100γρ. ζάχαρη

  • 1 κ.γ. ξύσμα λεμόνι

  • 3-4 κ.σ. κρύο νερό

  • Για την κρέμα:
  • 4 αυγά

  • 250γρ. ζάχαρη

  • 2 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ.

  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

  • 1 βανίλια

  • 1-2 κ.γ. ξύσμα λεμόνι

  • 1/2 φλιτζάνι καφέ χυμό λεμόνι

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς.
  • Σε ένα μπολ με τα χέρια δουλεύουμε το βιτάμ, το αλεύρι, τη ζάχαρη και το ξύσμα μέχρι να έχουμε μια ψιχουλιαστή ζύμη. Όσο τη δουλεύουμε προσθέτουμε το νερό.
  • Βουτυρώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε τη ζύμη όπως στις τάρτες, καλύπτοντας και τα τοιχώματα.
  • Ψήνουμε τη βάση για 20 λεπτά.
  • Παράλληλα φτιάχνουμε την κρέμα χτυπώντας στο μίξερ όλα τα υλικά μαζί, μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν.
  • Στα 20 λεπτά βγάζουμε τη βάση από το φούρνο και ρίχνουμε από πάνω την κρέμα.
  • Συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 35-40 λεπτά, χωρίς να ανοίξουμε το φούρνο, μέχρι να δημιουργηθεί κρούστα στην επιφάνεια.
  • Πριν το σερβίρισμα πασπαλίζουμε την λεμονόπιτα με την άχνη ζάχαρη.