Προφιτερόλ

Προφιτερόλ

Recipe by Ναταλία ΜουρατίδουΚατηγορία: Σοκολάτα
Προετοιμασία

1

hour 

30

λεπτά
Μαγείρεμα

30

λεπτά

Συστατικά

  • Υλικά για τα σου (60-70 τεμάχια)
  • 125 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες

  • 125 γρ. νερό

  • 110 γρ. βούτυρο αγελάδος, τεμαχισμένο

  • 5 γρ. αλάτι (1 κουτ. γλυκού)

  • 5 γρ. ζάχαρη (1 κουτ. γλυκού)

  • 140 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

  • 250 γρ. αυγά (περίπου 4-5 μεσαίου μεγέθους)

  • Για την γέμιση:
  • 1 κρέμα ζαχαροπλαστικής

  • 400 ml γάλα

  • Για την σος:
  • 1 λίτρο γάλα

  • 300 γρ. ζάχαρη

  • 60 γρ. κορν φλάουρ

  • 50 γρ. κακάο κοσκινισμένο

  • 150 γρ. κουβερτούρα κομμένη σε κομμάτια

  • 1 βανίλια

Εκτέλεση

  • Για τα σου:

  • Σε μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους ρίχνουμε το γάλα, το νερό, το αλάτι και τη ζάχαρη.
  • Προσθέτουμε το βούτυρο και τοποθετούμε την κατσαρόλα στην κουζίνα, σε μέτρια φωτιά.  
  • Ανακατεύουμε συνεχώς με μια κουτάλα μέχρι να λιώσει το βούτυρο και το μείγμα αρχίσει να βράζει.
  • Μόλις αρχίσει ο βρασμός, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε για περίπου 3 λεπτά.  Θα πρέπει το μείγμα να γίνει μια σφιχτή ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα. 
  • Αποσύρουμε από την φωτιά, αδειάζουμε το μείγμα σε ένα καθαρό σκεύος και το σκεπάζουμε με πετσέτα να μην ξεραθεί, μέχρι να κρυώσει.  
  • Ρίχνουμε τη ζύμη στον κάδο του μίξερ και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτατα, ώστε να μαλακώσει ελαφρώς.  Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα στο μίξερ, μέχρι να προκύψει ένα λείο και μαλακό μείγμα που να ρέει.  
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 – 200 βαθμούς, στις αντιστάσεις.
  • Καλύπτουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με αντικολλητικό χαρτί
  • Βάζουμε το μείγμα σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής, στη μύτη της οποίας έχουμε εφαρμόσει ένα κορνέ με φαρδύ, στρογγυλό στόμιο χωρίς δοντάκια.   Με το κορνέ σχηματίζουμε μικρά μπαλάκια ζύμης διάμετρο περίπου 2 – 3 εκ., αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν στο ψήσιμο.  Αν δεν έχουμε κορνέ, χρησιμοποιούμε 2 κουταλάκια με το ένα παίρνουμε ζύμη και με το άλλο τη σπρώχνουμε στην λαμαρίνα. 
  • Ψήνουμε για περίπου 20 – 30 λεπτά, χωρίς να ανοίξουμε το φούρνο, μέχρι τα σου να φουσκώσουν και να χρυσαφίσουν.  Τα αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά.  Προφιτερόλ
  • Για την γέμιση:
  • Χτυπάμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής στο μίξερ με το αντίστοιχο γάλα που λέει στις οδηγίες. 
  • Για την σος:
  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την ζάχαρη, το κορν φλάουερ και το κακάο.   Το αφήνουμε να βράσει και ανακατεύουμε συνέχει με σύρμα για να μην κολλήσει στον πάτο.
  • Μόλις το μείγμα γίνει παχύρρευστο προσθέστε την κουβερτούρα και ανακατέψτε μέχρι να λιώσει.  Κατεβάστε από την φωτιά και προσθέστε την βανίλια.  Την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.
  • Τελικό Στάδιο:
  • Γεμίζουμε τα σου με την κρέμα, τα βάζουμε σε μπολάκια ή σε ένα μεγάλο μπολ και περιχύνουμε με την σος.
    Προφιτερόλ